Anna Ternheim - Händer ovanligt lite mellan raderna

Skivor
PUBLICERAD:
Anna Ternheim.
Foto: Hanna Franzén/TT
"'Every time we fall' sticker ut en aning i temat om manlighet och stolthet, om ensamheten i att vara självtillräcklig, men överlag händer det ovanligt lite mellan raderna."

Pop

Anna Ternheim

A space for lost time
(BMG)

Redan på den första ensliga pianotonen känner man igen Ternheim, som nu är inne på sjunde plattan. Hon är en artist som lika självklart kan uppträda ensam med en akustisk gitarr som med Martin Hederos vid pianot eller med en hel symfoniorkester bakom sig.

Anna Ternheim har något dramatiskt och storslaget i låtarna, även om de är avskalade och med enkelt komp. Det är skönt att dras in i hennes mjuka musikaliska värld som liksom har en egen vokabulär. Det är många rim på “mind” och “blind”, det är natten och stjärnorna, tiden, själen och skuggorna och i en stor majoritet av låtarna: ensamheten.

Men hon håller sig fint i mittfåran den här gången, det blir aldrig förvildat, ingen förtvivlan. Om ljudbilden har Ternheim själv sagt att amerikansk västkust möter mörk, svensk skog, och skivan har kommit till i Los Angeles, New York och Stockholm. Några låtar är skrivna ihop med Björn Yttling (från Peter, Bjorn & John) och nog märks dessa olika element i det ljusare, mer hittiga och strömlinjeformade materialet.

Sången ligger nära och de allmänna visdomsorden om att våga gå sin egen väg är tydliga. Låten “Lost times” låter som något av Aimee Mann och är fint producerad och medryckande men med text om en man som känner sig låst i sitt svenssonliv; oväntat banalt av en komplex låtskrivare som Ternheim.

Avslutande “Oh Mary” handlar om någon slags mansslukerska och är uppbyggd så enkelt och entonigt att jag länge letar efter underliggande djup, förgäves. Alla låtar handlar om kärlek men på lite olika sätt. Mycket är i retrospektiv och det rör sig om minnen eller om vad som kunde ha varit.

“Every time we fall” sticker ut en aning i temat om manlighet och stolthet, om ensamheten i att vara självtillräcklig (om jag tolkar lite fritt och generöst), men överlag händer det ovanligt lite mellan raderna.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.