• idag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Låt alla regnbågar lysa

Ledare
PUBLICERAD:
Ett reklamföretag i Sölvesborg har reagerat på den nya flaggpolicyn genom att visa prideflaggan på 13 digitala skyltar i kommunen, rapporterar Sydöstran. Ambitionen är att man inte ska kunna röra sig i Sölvesborg utan att se prideflaggan, uppger Alfred Appelros, som driver företaget, för tidningen.
Foto: Johan Nilsson/TT
Den vackra regnbågen har blivit en het politisk potatis. SD-styrda Sölvesborg har hamnat på kartan efter att kommunledningen inte längre vill hissa Prideflaggan på stadshuset. I Årjäng säger Kristdemokraterna nej till att kalla en förskola för Regnbågen. Homofobin är stark i de blåbruna högerpartierna.

Sölvesborg är Sverigedemokraternas skyltfönster. Här leder Jimmie Åkessons sambo Louise Erixon kommunen tillsammans med M, KD och det lokala partiet Sölvesborg och Lister. Samstyret har antagit ett 220-punktsprogram som inte bara vill stoppa Prideflaggan på stadshuset.

De vill bryta mot lagen genom att sätta stopp för mottagning av nyanlända. Bördan blir för tung, tycker Samstyret. Något märkligt med tanke på att Sölvesborg bara tog emot tolv flyktingar i fjol.

De har tidigare kraftigt dragit ner stödet till folkbildning, föreslagit slöjförbud i skolan och att böcker på utländska språk ska rensas ut på biblioteket. I framtiden ska kommunen prioritera inköp av ”klassisk, tidlös konst framför utmanande samtidskonst”.

Rolf Hans Berg (SD), ordförande för fritids- och kulturnämnden i Sölvesborg, berättade inför beslutet att kommunen i stället för ”menskonst” vill köpa in konst som ”tilltalar det stora flertalet medborgare”.

Det här borde få alla varningsklockor att ringa. Politiker ska inte styra konsten, utan bara göra det möjligt för konstnärer att kunna verka på rimliga villkor.

Konst måste få väcka starka känslor och provocera, inte bara behaga. Det är bara i totalitära samhällen, oavsett om de är fascistiska eller kommunistiska, som konsten går ordnat i maktens ledband.

Sverigedemokraterna har länge använt kulturen som en murbräcka för att driva en högernationalistisk politik. Andra partier har dessvärre lämnat planen öppen för SD.

M och KD i Sölvesborg har köpt den nya konstpolicyn, och smittan sprider sig över landet. M-styrda Järfälla kommun har bestämt att ett offentligt konstverk med arbetarmotiv ska tas bort från kommunhuset.

M-styrda Nacka kommun har upprättat en lista över icke önskvärd konst med ledord som: ”Rebelliskt. Ilska, aggressivitet. Protest mot dåliga samhället”. I stället vill de ha konst som förknippas med: ”Mästerligt. Visdom, klokskap. För det goda samhället”. Lukten av 30-talet sprider sig.

Och vad ska man säga om Kristdemokraterna i Årjäng som säger nej till att döpa den nya förskolan till Regnbågen? Det visar att de är lika mycket homofober som SD.

Oppositionsledaren Jonas Ås (KD) förklaring är otroligt svag. Han säger att det egentligen inte är något fel på namnet, men att det väckt omogna och dumma kommentar på nätet och att det gör att barnen kan komma i kläm. Hade det inte varit bättre att bemöta de dumma kommentarerna än att vika sig för dem?

Prideflaggan är ingen vänstersymbol. Regnbågsfärgerna står för alla människors lika värde och rätten att leva sina egna liv och älska vem man vill. Uppenbarligen har KD i Årjäng problem med det.

Årjängs Kristdemokrater borde åka till Deje på studiebesök. Där har de en väl fungerande förskola som heter Regnbågen. Dessutom med två avdelningar som heter Lusten och Lyckan, men det blir väl för mycket för inskränkta KD-are.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.