Hoppa till huvudinnehållet

Hallquists formel för långvarig lycka

Publicerad:
"Jag hoppas att människor ska känna sig peppade att vårda sina relationer, oavsett om det är med vänner eller någon man eventuellt lever med" säger Malte Hallquist om sin nya soloshow "Relationsteorin".
"Jag hoppas att människor ska känna sig peppade att vårda sina relationer, oavsett om det är med vänner eller någon man eventuellt lever med" säger Malte Hallquist om sin nya soloshow "Relationsteorin". Foto: Tommy Andersson

Vänskap och vetenskap står i fokus när komikern Malte Hallquist på fredag har premiär för sin nya humorshow på Scalateatern i Karlstad.

– Einstein hade relativitetsteorin – jag har "Relationsteorin".

Humorshowen "Relationsteorin" handlar precis om det som namnet förtäljer, där tyngdpunkten ligger på vänskapsrelationer.

– Man får sju handfasta tips på hur man förstärker och fördjupar en relation. Bland annat när det kommer till bekräftelse, för där verkar vi alla ha ett gemensamt behov. Då kan man fundera på om det finns andra sätt än att bekräfta varandra än att bara trycka på gilla-knappen.

Det är fem år sedan Malte Hallquist valde att kliva av lärarbanan för att satsa helhjärtat på underhållningsbranschen. "Relationsteorin" är hans tredje enmansföreställning och själv kategoriserar han den som ”vetenskapskomik”. De sju råden kommer dels från forskning och dels från egna erfarenheter.

– Humor är ett fantastiskt verktyg. Får man folk att skratta och må gött blir de också mer öppna för funderingar och inspel, säger han och tillägger:

– Sen skyller jag allt på Albert Einstein, för han har också hittat på en massa saker. Och kan han, så kan väl jag.

Idén till föreställningen kom till honom för drygt ett år sedan när han upptäckte att just relationsämnet blivit något han återkommit till i föreläsningssammanhang. Tillsammans med regissören Frida Bergh har Malte Hallquist fått hjälp med att brodera manuset med mer teaterinslag än tidigare.

– Bland annat blir det ett par, tre stycken teaterbitar där man får vara med mig i mitt huvud och tankar. Till exempel när jag funderar på varför min musiklärare var så sträng.

Vad hoppas du publiken tar med sig från föreställningen?

– Jag hoppas att människor ska känna sig peppade att vårda sina relationer, oavsett om det är med vänner eller någon man eventuellt lever med.

Hur bra är du själv på att anamma dina egna tips?

– Det beror nog på vilken dag du frågar mig. Ibland är jag jättebra, ibland helt värdelös. Men nu har jag i alla fall vaskat fram en del tips på hur man kan göra.

Till sist - en liten aptitretare:

– Publiken kommer att få med sig en matematisk formel hem, en formel för långvarig lycka. Einstein hade relativitetsteorin – jag har "Relationsteorin".

Sammanlagt blir det tre föreställningar på Scalateatern i höst. Den 28 september kommer Hallquist till Kil Arena.

Artikeltaggar

KarlstadKil ArenaMalte HallquistNöje/KulturScalateatern

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.