Fel prioriteringar för Sverige

Debatt
PUBLICERAD:
"Det finns bra delar i budgeten som vi moderater säger ja till – som till exempel avskaffad värnskatt. Men för varje bra reform för en växande ekonomi och fler arbetstillfällen, finns också förslag som har motsatt effekt."
Foto: Claudio Bresciani/TT
Moderaterna riktar kritik mot regeringens budget som presenterades under onsdagen.

Sverige är på väg in i lågkonjunktur, samtidigt som arbetslösheten nu är på högre nivåer än för fyra år sedan. Skjutningar och sprängningar präglar vardagen. Vårdköer ringlar långa och kommunernas kostnader skenar till följd av misslyckad integration. I det läget presenterar regeringen och stödpartierna en budget som inte visar på någon som helst vilja att ta tag i problemen.

En av huvudpersonerna i budgetförhandlingen sa tidigare i veckan: ”Det är partier som inte vill samma sak med Sverige och då är det klart det blir svårt att förhandla.” Det märks. För det finns ingen riktning för på vilket sätt man ska ta tag i samhällsproblemen. Och det saknas samsyn kring de viktiga reformer som Sverige behöver för att långsiktigt öka tillväxten och för att fler ska jobba.

Vad ska regeringen och stödpartierna åstadkomma med budgeten? Är det fler jobb? Nej, då borde man inte lägga förslag som går ut på att vi ska jobba mindre. Är det minskade ekonomiska klyftor? Nej, då hade det varit rimligt att sänka skatten för alla löntagare. Är det ökad trygghet? Tveksamt, när man satsar mer på friår än på Polisen. Är det en grön skatteväxling för att rädda klimatet? Nej, snarare en röd skattesmäll mot landsbygden – och ett återinförande av ineffektiva klimatåtgärder som redan dömts ut av experter.

Det finns bra delar i budgeten som vi moderater säger ja till – som till exempel avskaffad värnskatt. Men för varje bra reform för en växande ekonomi och fler arbetstillfällen, finns också förslag som har motsatt effekt. Friår och framtida familjeveckor som går ut på att Sverige ska jobba mindre. Sammantaget är risken att svensk ekonomi kommer att fungera sämre än om inget av detta hade genomförts.

Sverige har stora problem som behöver lösas. Mest akut är tryggheten. Gängskjutningar, rena avrättningar och sprängningar som numera är en del av vår vardag. Men i stället tycks budgeten gå ut på att olika partiers önskeförslag i 73-punktsprogrammet ska bockas av. Det är inte ett ansvarsfullt sätt att hantera skattepengar på.

Vi moderater kommer att presentera vår budget inom kort. Att skattebetalarna får valuta för pengarna kommer att vara vår högsta prioritet. Det betyder att vi kommer prioritera i budgeten för att kunna satsa på ökad trygghet och ett återupprättat samhällskontrakt. Det betyder att ansträngning ska löna sig bättre för alla, inte bara för några – och att varje skattekrona den ansträngningen ger ska gå till rätt sak. Det är Moderaternas löfte till svenska folket.

Elisabeth Svantesson (M)

Ekonomisk-politisk talesperson

Pål Jonson (M)

Riksdagsledamot för Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.