• idag
  19 sep
  13°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  20 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  21 sep
  17°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

En dysfunktionell bostadsmarknad

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostadskrisens mänskliga konsekvenser måste tas på allvar.

Regeringen har länge pratat om att genomföra en stor skattereform för bostadsmarknaden utan att något hänt. Nu måste Värmlands riksdagsledamöter sätta press på regeringen att komma till rätta med de mänskliga konsekvenserna av en dysfunktionell bostadsmarknad, skriver Oscar Carlson, fastighetsmäklare i Karlstad, och Marcus Svanberg, vd för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Andelen unga som bor kvar hos sina föräldrar ökar kraftigt. Barnfamiljer tvingas bo kvar i för små lägenheter eftersom de inte har råd med kontantinsatsen som krävs för ett större boende. Äldre med utflyttade barn fastnar i för stora bostäder på grund flyttskatten i kombination med höga månadskostnader för nybyggda bostäder och bankernas obenägenhet att låna pengar till de som närmar sig pensionen. I vår nya rapport ”Hem, bitterljuva hem” synliggörs de mänskliga konsekvenserna av en dysfunktionell bostadsmarknad tydligt.

De samlade effekterna av flyttskatt, bolånetak, skuldkvotstak, amorteringskrav och en havererad hyresrättsmarknad gör bostadskrisen akut. Bostadsminister Per Bolund (MP) nämner ofta planer på att genomföra en stor skattereform för bostadsmarknaden, men inget händer.

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling uppmanar därför Värmlands riksdagsledamöter att sätta press på regeringen att genomföra följande åtgärder för att skapa en mer rättvis och bättre fungerande bostadsmarknad:

1. Sänk flyttskatten kraftigt. Med en kraftigt sänkt eller till och med slopad flyttskatt kommer rörligheten på bostadsmarknaden att öka betydligt och frigöra många bostäder som annars inte hade varit tillgängliga.

2. Trappa ned och fasa ut ränteavdragen. En kontrollerad nedtrappning av ränteavdragen, balanserad med justeringar av andra kreditvillkor, ger en avkylande effekt på priserna i framför allt storstäderna.

3. Ompröva det skärpta amorteringskravet. Det skärpta amorteringskravet har slagit hårt mot unga och barnfamiljer, grupper som behöver kunna låna för att komma in på bostadsmarknaden.

4. Sänk trösklarna för unga. Inför ett skattegynnat bosparsystem för unga, så att deras entré på bostadsmarknaden underlättas, och ge möjlighet till statligt garanterade startlån vid ett bostadsköp.

De mänskliga konsekvenserna av den dysfunktionella bostadsmarknaden är högst påtagliga. Det handlar om ensamhet, psykisk ohälsa och missade arbetstillfällen, om missade utbildningstillfällen och trångboddhet. Det är starka skäl för Värmlands riksdagsledamöter att sätta press på regeringen att äntligen få till en blocköverskridande skattereform.

Marcus Svanberg, vd, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Oscar Carlson, fastighetsmäklare, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Karlstad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.