• idag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Här är budgetvinnarna

Ekonomi
PUBLICERAD:
Många pensionärer kan räkna med mer pengar i plånboken med nya budgeten. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Höginkomsttagare har anledning att jubla över den nya budgeten. Även pensionärer och glesbygdsbor gynnas och får mer pengar i plånboken.
Män utgör den största gruppen bland vinnarna.

Den stora reformen är slopandet av värnskatten, det vill säga för den som har en årslön eller arvoden över 703 000 kronor. Detta berör dock endast 345 000 personer som i snitt får en skattesänkning på 17 700 kronor per år enligt Finansdepartementet.

Utöver värnskatten får även cirka en miljon pensionärer med en inkomst över 17 000 kronor i månaden sänkt skatt. Exakt summa beror på var i landet man bor. Dessutom höjd grundskyddet för dem med allra lägst pension med 200 kronor. Bostadstillägget höjs också.

Både när det gäller den avskaffade värnskatten och den sänkta skatten för pensionärer är den största delen av dem som gynnas män, något som Magdalena Andersson konstaterade vid en pressträff.

Då kvinnor oftare har lägre pensionärer är det dock fler kvinnor bland den som gynnas av det höjda grundskyddet.

Frekventa bilister förlorar

Ytterligare en geografisk skillnad blir det i form av att boende i glesbygd får en skattereduktion på 1 650 kronor i månaden. Detta handlar främst om boende i vissa delar av Norrland liksom nordvästra Svealand med lågt serviceutbud och långa avstånd.

De som ska sälja en bostad får nu möjlighet att skjuta upp en större del av vinsten för beskattning då taket för uppskovsbeloppet höjs från 1,45 miljoner kronor till 3 miljoner kronor. Det innebär att fler kommer att kunna begära om fullt uppskov.

Personer som ofta kör bil kan sägas höra till förlorarna. För dem väntas dyrare bensin då bensinskatten justeras så att priset per liter bensin ökar runt 15 öre.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.