Tåg spårade ur – Hammaröleden stängdes av

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ett urspårat godståg vid Yttre hamn/Herrhagen ställde till det rejält. Övergången mellan Herrhagen och Lamberget är avspärrad.
Foto: Peter Bäcker
Klockan 15.58 på tisdagseftermiddagen inkom ett larm om ett urspårat tåg på Östra stationen i Karlstad. Vid 22-tiden meddelade Trafikverket att Hammaröleden återigen var öppen och trafiken kunde flyta på som normalt.

Här skedde olyckan:

Tre vagnar tillhörande ett godståg spårade på tisdagseftermiddagen ur på Hammaröleden vid sydöstra Herrhagen och Yttre hamn. Ingen person skadades i samband med händelsen – men den har stor påverkan på trafiken då tåget blockerar Hammaröleden i båda riktningarna.

– Vi är där och hjälper till med att dirigera om trafiken. I nuläget har jag tyvärr ingen mer information, säger Stefan Wickberg, polisens presstalesperson i region Bergslagen.

Nils Weslien, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstadsregionen, berättar att man från deras håll sakta men säkert börjar packa ihop.

– Vi är på väg tillbaka med en bil och sen har vi några kvar som hjälper polisen med vägdirigeringen. Sen övergår det här till ett rent bärgningsarbete och då är vår roll egentligen över, då är vi nog bara kvar för att se så att det går bra, säger han.

Foto: Peter Bäcker

Larm om tågurspårningar i tätbefolkat område kan locka till rejäla utryckningar men Weslien berättar att man tidigt hade bra koll på läget.

– Vi visste att det handlade om tre vagnar som hade spårat ur och att de inte fraktade något farligt gods, så vi var bra med från början.

Räddningstjänsten i samspråk med olycksutredare Urban Lavén.
Foto: Peter Bäcker

På plats fanns också Urban Lavén, olycksutredare på Tågåkeriet i Bergslagen.

– Trafikverkets olycksplatsansvarig undersöker olyckan under kvällen. Därefter ska vi komma överens om hur vi ska gå vidare, säger han.

I nuläget vågar han inte spekulera i vad som har gått fel.

– Det får utredningen visa. Men förmodligen kommer vi att behöva mobilkranar för att lyfta vagnarna på spåret igen. Det kommer inte att bli lätt att hitta orsaken till urspårningen, men en växel har hamnat under tåget. Hur det har gått till går inte att säga.

Under kvällen kommer det primära arbetet att vara att få bort vagnarna som blockerar Hammaröleden. Enligt Urban Lavén ska den del av spåret som går över Hammaröleden inte vara skadat.

Övergången mellan Herrhagen och Lamberget är avstängd. Gång- och cykeltrafik hänvisas därför till andra alternativ.

Enligt Trafikverkets preliminära uppgifter ska trafiken kunna rulla igen vid 22-tiden.

Foto: Peter Bäcker
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.