Region Värmland fokuserar på patientsäkerheten

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
I dag är det den internationella patientsäkerhetsdagen.
WHO, Världshälsoorganisationen, står bakom initiativet där Sverige och ytterligare 193 länder kommer att arbeta tillsammans för att öka kunskapen och engagemanget kring patientsäkerhet.

– Vi som jobbar med patientsäkerhet är glada över att detta viktiga område får uppmärksamhet genom en internationell patientsäkerhetsdag, säger Charlotta Nelsson, chefsläkare och verksamhetschef för patientsäkerhetscentrum på Region Värmland, i ett pressmeddelande.

Charlotta Nelsson.
Den internationella patientsäkerhetsdagen uppmärksammas genom:

Kampanjer som ska mobilisera patienter, vårdens medarbetare, politiker, forskare, nätverk och företag inom hälso- och sjukvård att agera för en bättre patientsäkerhet.

– Arbetet med patientsäkerhet är av största vikt och WHO:s initiativ kommer att bidra till att patientsäkerheten hamnar högre upp på agendan, inte bara i Sverige och Värmland, utan i hela världen, säger Marianne Utterdahl, ordförande i Region Värmlands hälso- och sjukvårdsnämnd.

För Region Värmland är inte detta något nytt.

– I Region Värmland har vi sedan flera år tillbaka en egen patientsäkerhetsvecka, med kunskapshöjande aktiviteter för vårdens medarbetare. Planeringen för 2019 års patientsäkerhetsvecka är i full gång, säger Charlotta Nelsson.

I år läggs fokus på hur man ytterligare ska bli bättre ska på att ta hand om patienternas synpunkter och klagomål.

– Vi har en outnyttjad resurs i våra patienter och deras närstående. Om vi kan få med dem i patientsäkerhetsarbetet och låta dem bli medskapare av en säkrare vård så får vi ännu bättre kraft och kan åstadkomma förändring, avslutar Charlotta Nelsson.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.