• idag
  29 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   2.2 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  11°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fotavtryck att lära av

Ledare
PUBLICERAD:
Hylströmmen i Hälsingland, en av många vackra bilder i Bo Landins bok ”Fotavtryck”.
Foto: Hans Strand
Journalisten och naturfilmaren Bo Landin har satt alldeles för stora fotavtryck på moder jord. Han har farit som en skottspole över Atlanten mellan sina hem i Karlstad, Sverige, och Heber, Utah, USA. Han har besökt alla världsdelar med sin kamera och satt in alldeles för mycket koldioxid i den globala klimatbanken.

Nu lämnar han lägenheten i Karlstad för gott och ger samtidigt ut boken ”Fotavtryck” (Votum) om hur vi alla påverkar vår jord. Det är en pedagogisk och lättläst genomgång av hur mänskligheten håller på att ödelägga vår enastående planet, illustrerad med vackra bilder av naturfotografen Hans Strand.

Han tillägnar boken sina två barnbarn Carl-Johan och Alexander. Vi är många far- och morföräldrar som funderar på vad vi lämnar över till kommande generationer. Det vi gör eller inte gör i dag bestämmer hur deras liv ser om vid nästa sekelskifte.

Klarar vi att hålla nere temperaturökningen till en och en halv eller två grader som Parisavtalet landade i? Vad händer om temperaturen stiger till tre eller till och med fyra grader?

På många platser är extremvärmen redan ett faktum. Juli 2019 är den hittills varmaste uppmätta månaden någonsin, med toppar på 50 grader på flera håll.

Klimatforskarna är eniga, om inget görs kan stora delar av klotet vara obeboeligt inom bara en generation. Dagens flyktingströmmar kommer att förblekna om två miljarder människor tvingas flyttas på grund av stigande havsnivåer och extrem värme.

Enligt FN:s klimatpanel IPCC har vi bara tio år på oss att halvera dagens utsläpp om målet i Parisavtalet ska nås. Det går för sakta och görs för lite.

Bo Landin går metodiskt fram. Han berättar om hur isarna och glaciärerna smälter i allt högre tempo. Han redogör för hur insekter och vilda djur utrotas. Han skriver om de förödande skogsbränderna, om hur korallreven försvinner och om naturens hämnd i form av giftig algblomning.

Han berättar om sin egen resa från ung fältbiolog i Mariestad till en modern upptäcktsresande. Han sätter kunskap och folkbildning i fokus. Utan insikt och kunskap går det inte att påverka och förändra.

Ingen kan säga att vi inte vet vad som händer och vad som måste göras för att undvika det. Bara dumheten står i vägen, och dessvärre styr den alldeles för många politiska beslut i dag, till exempel i USA och Brasilien. Carl von Linné gav människan det latinska namnet Homo sapiens, den vise, men det lever vi knappast upp till i dag.

Landin skriver om sina förebilder Rachel Carson och Rolf Edberg. Han hyllar Greta Thunberg, 16-åringen som på ett enda år skapat en massrörelse som växer för varje dag. Nu på fredag klimatstrejkar återigen ungdomar världen runt för att väcka politikerna. Sådant imponerar och väcker hopp.

Det börjar bli sent på jorden, skriver Rolf Edberg i boken ”Brev till Columbus”. Ja, det ser mörkt ut, men det finns inte plats för vare sig skam eller ångest. Alla kan bidra på sitt sätt, men framför allt måste politikerna och andra makthavare våga ta riktigt svåra och obekväma beslut.

Allt fler inser att det behövs en radikal omställning av både ekonomiska och politiska system för att möta hotet. Klarar dagens politiker av att genomföra ett sådant skifte? Att bara hoppas räcker inte. Vi måste även kämpa för det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.