• idag
  2 juni
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ett vilset S talar volymer

Ledare
PUBLICERAD:
S-kommunalrådet i Eskilstuna, Jimmy Jansson, vill sätta en gräns för den svenska flyktingmottagningen.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det är ingen slump att SKL varnar för kraftfulla besparingar i princip alla landets kommuner samma vecka som till och med socialdemokrater i vissa delar av landet börjar efterlysa ett tak för invandringen och mumlar om att begränsa asylrätten.

Det är en oroande, men inte speciellt överraskande utveckling. Där människor fås att tro att kakan inte räcker att föda alla, kan man rätt lätt underblåsa tankarna om vem som egentligen har ”rätt” att ta del av den. Och då kanske det börjar med invandrare, men räkna med att det inte  slutar där…

Det helt bisarra i Sveriges fall är dock att kakan skulle kunna bakas större än i dag, men att regeringen väljer att betala av statsskulden istället för att laga en trasig välfärd.

”I glesbygdskommuner handlar det inte sällan om att skolor läggs ned och att verksamheter centraliseras”, exemplifierar Expressen på måndagen de rådande ekonomiska utmaningarna i landet – och Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att dessa besparingar inte är i närheten av att räcka.

– Kommunerna behöver tänka om helt och hållet kring vilken service man erbjuder, säger hon och låter plötsligt som högertankesmedjan Timbro som i ett debattinlägg i Dagens Industri i dagarna menade att vad Sverige behöver är en ”öppen debatt  kring vad det offentliga ska stå för, och vilka valmöjligheter människor ska ha utöver det”.

Men då talar vi inte om ett generellt välfärdssystem utan ett grundtrygghetssystem där stora grupper helt enkelt ställs lite åt sidan när de gjort slut på ”sina” pengar.

Men vad är alternativet? Man kan tänka sig att det är vad flera ledande socialdemokrater i de kommuner i landet som tagit emot de riktigt stora flyktingströmmarna de senaste fem åren funderar över.

Dessa tycks landa i att det, trots de tuffare asylreglerna som Stefan Löfven menade att Sverige behövde senhösten 2015  fortfarande gäller, måste bli ännu tuffare. Gå  i sverigedemokratiska och moderata fotspår till och med…

Och det är möjligt att ledarsidan är för generös nu i tolkningen av de ideologiskt sorgliga utspelen från Jimmy Jansson, S-märkt kommunalråd i Eskilstuna och Lars Stjernkvist, S-kommunalråd i Norrköping och tänker att det bottnar i att se sina respektive kommuner gå under och känna sig helt övergivna att försöka hantera det läget på egen hand.

Men visst, det kan väl också vara vanligt enkelt politiskt taktiserande för att man tror att Sverigedemokraterna annars tar partiets väljare. Att S i Eskilstuna har varit drivande för ett tiggeriförbud i kommunen talar väl tyvärr för det.

Imorgon presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens budgetproposition. En tråkig och kompromissad historia, som det blir när man inte har egen majoritet utan måste be med mössa i hand för att partier man inte delar politiska övertygelser med ska släppa igenom den.

I den har finansministern lovat att kommunerna ska få fem miljarder mer att dela på nästa år trots att inte ens det dubbla räckt för att hålla besparingarna borta. I samma budget slopas värnskatten, som bara de med riktigt höga inkomster betalar, till en kostnad av sex miljarder.

Det finns alltså pengar att baka en större välfärdskaka. Det finns pengar att ta hand om både svenskar och människor som flytt ifrån krig. Men i dag väljer regering och riksdag något annat. Vill Socialdemokraterna egentligen ha det på något annat sätt, fördela landets rikedomar på ett annat sätt, ja då måste de faktiskt börja tala om det.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.