Inte alls synd om Stockholm

Ledare
PUBLICERAD:
När landsbygdskommunerna ska spara in pengar, statlig service, paketutlämning och infrastruktur är det på tiden att för en gångs skull anses som ”vinnare”.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regeringens förslag på ett nytt kostnadsutjämningsförslag är början på ett systemskifte. För en gångs skull är det storstäder som Stockholm och Göteborg som blir de stora ”förlorarna” av ett förslag. Småkommunerna blir ”vinnarna”.

Finansborgarrådet i Stockholm, moderaten Irene Svenonius, anser att det är ”orimligt att ställa land mot stad emot varandra”. Axel Josefsson, moderat kommunalråd i Göteborg, anser att omfördelningen är att uppmuntra ett felaktigt beteende, som i hans ögon är att uppmuntra kommuner till en åldrande befolkning.

Till Göteborgs-Posten delar han med sig av ett tips som styrande politiker i småkommunerna hellre bör anamma för att lätt lösa krisen med en allt åldrande befolkning: ”Det glesbygdskommunerna skulle behöva jobba med är att göra sig mer attraktiva, skapa bättre pendlingsmöjligheter eller stärka näringslivsklimatet. ”

Är det inte skrattretande, så säg?

Det säger något om vad landsbygden har att jobba mot. Det finns inte någon som helst förståelse hos storstadspolitikerna kring vilka utmaningar små kommuner har att stångas mot. Skapa bättre pendlingsmöjligheter?

Med vilka medel då? Är Josefsson ens medveten om att stora delar av Sverige stångar sig blodig för att ha vettiga landsvägar samtidigt som regeringen planerar höghastighetståg mellan Stockholm och Göteborg?

Har han uppfattat det faktum att det inte bara är att ”starta företag” i en mindre kommun då det är i princip omöjligt att få låna pengar till själva uppstarten? Är han medveten om att politikerna, trots de högsta kommunalskatterna i Sverige, tvingas trolla med knäna för att kunna hålla en absolut lägstanivå inom välfärdssektorn?

Och inte minst, att mycket av det som är småkommunernas största utmaningar ligger helt och hållet utanför kommunens mandat att påverka?

Om det nya kostnadsutjämningssystemet går igenom kommer de nya reglerna börja gälla från och med årsskiftet.

Den snabba omställningen är något SKL höjer ett varningens finger åt, snabba puckar gör det svårt för kommunerna att kunna planera, menar de.

Problemet är bara att för många kommuner är snabba puckar och nya ekonomiska villkor vardag. Att ha en långsiktig planering är de flesta kommunernas ambition. Samtidigt är politikerna smärtsamt medvetna om att några miljoner hit eller dit kan få en budget att bära eller brista.

Irene Svenonius (M) menar att det är orättvist att 1,6 miljarder ska tas från Stockholmsvården och betalas ut till landsbygdskommuner. Staten borde skjuta till pengarna, menar hon.

För alla oss utanför Stockholms tullar har vi med fascination följd debaclet kring Nya Karolinska, ett bygge som skulle kosta runt 14 miljarder – men råkade sluta på över 60! Är det något som legitimerar att Stockholm ska ha mindre pengar och landets övriga regioner mer är det bygget av Nya Karolinska. För de pengarna skulle man med lätthet kunna driva hela länet, inklusive regionen och alla kommuner.

Nog med raljerande. Tillskottet ett uppdaterat kostnadsutjämningssystem skulle bidra till för småkommunernas skull är långt ifrån nog. Det behövs mer, och inte bara pengar utan även andra reformer för att minska klyftan mellan stad och land. Men ett nytt utjämningssystem är en början.

Och inte minst så är det rätt underhållande med en Stockholmspolitiker som klagar över att regeringen ”ställer stad mot land”.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.