• idag
  4 aug
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  13°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.3 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi stärker rättskedjan – för ett tryggare samhälle

Debatt
PUBLICERAD:
När ett brott begås ska samhället reagera med kraft.

De kriminella gängen ska inte få sprida otrygghet. Arbetet måste intensifieras, både mot brotten och mot brottens orsaker. Därför fortsätter förstärkningarna på rättsväsendet även i budgeten för 2020 och framåt, redan nästa år satsar vi ytterligare 700 miljoner.

För två år sedan kunde vi berätta om de största satsningarna någonsin på svenskt polisväsende. Arbetet med att öka antalet polisanställda med 10 000 till 2024 fortsätter och totalt sett så har polisen nu fler anställda än någonsin i modern tid, över 31 000. Under 2020 ökar Polismyndighetens anslag med 120 miljoner, utöver tidigare utlovade tillskott. Detta ökar förmågan att bättre kunna bekämpa grov organiserad brottslighet, skjutningar och sprängningar. I Sverige ska alla vara trygga, oavsett var man bor.

Men när brottsbekämpningen kommit igång så märks det i hela rättsväsendet, och då måste de andra myndigheterna också förstärkas. Det har vi tagit fasta på i budgetförhandlingarna mellan regeringen, C och L, och därför kan vi nu leverera ökade resurser.

Kustbevakningen förstärks. Och även tullen – som har den viktiga uppgiften att stoppa införseln av sprängämnen och vapen – förstärks. Tillskottet kommer innebära att myndighetens närvaro vid gränsen kan öka.

Ett allt effektivare rättsväsende måste också följas upp med fler platser inom Kriminalvården. Till 2022 ökar vi Kriminalvårdens anslag med hela 719 miljoner kronor på årsbasis. Därmed kan vi finansiera den ökning i platser som de planerade straffskärpningarna ger, och ta höjd för en effektivare brottsbekämpning.

Samhället är alltid starkare än gängen. Med vår budget får svenskt rättsväsende nu ännu bättre förutsättningar att ta sig an våra högst prioriterade frågor; den organiserade brottsligheten, internationella stöldligor och mäns våld mot kvinnor.

Morgan Johansson, justitieminister

Mikael Damberg, inrikesminister

Lars Mejern Larsson (S), riksdagsledamot

Gunilla Svantorp (S), riksdagsledamot

Mikael Dahlqvist (S), riksdagsledamot

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.