• idag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Klart bankerna ska betala

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill öka anslagen till försvaret och betala för det med en bankskatt.
Foto: Tove Eriksson/TT
De svenska försvarskostnaderna måste ökas. Det har skett en allvarlig upprustning i vår geografiska omvärld samtidigt som hoten mot Sverige och andra mindre länder kring Östersjön ökat.

En viktig anledning till dagens problem är att de borgerliga partierna under ledning av Reinfeldt, Borg och Björklund i praktiken avskaffade den allmänna värnplikten för tio år sedan.

Man gjorde partipolitik av något i stället för att hålla ihop hela landet. Värnplikten avskaffades i riksdagen med röstsiffrorna 153 mot 150, det vill säga med två rösters marginal. Detta visade sig bli ett katastrofalt beslut.

Den dåvarande regeringen sparade en del pengar som den kunde använda till skattesänkningar. Framför allt sänkte då den borgerliga regeringen bolagsskatterna kraftigt vilket gynnade kapitalägarna som både fick ökade utdelningsinkomster och kursstegring.

Nu ska försvarsutgifterna öka kraftigt under flera år. Om detta råder bred enighet. Frågan gäller hur detta ska betalas.

Ska sjukvården försämras, skolorna, äldreomsorgen, barnomsorgen eller vad? Ska värnskatten inte sänkas utan bli en riktig värnskatt? Eller ska andra skatter höjas?

Slutsatsen blir att ska försvarsutgifterna höjas kraftigt måste andra statsutgifter minskas eller skatter höjas.

Det vore rätt att låta de som gynnades och fick stora skattesänkningar när försvarskostnaderna minskade kraftigt nu får betala mer när motsatsen sker. Det gäller i synnerhet bank och finanssektorn som fick mycket stora skattesänkningar som de direkt förde över till sina ägare i form av utdelningar.

När regeringen nu föreslår detta protesterar branschen. Det finns ingen hejd på vad sektorns företrädare hävdar kommer att ske. Låntagarna påstås drabbas, spararna likaså, arbetslösheten kommer att öka etc.

Betänk då att när bankskatten sänktes fick inte låntagarna eller spararna det bättre utan skattesänkningen gick rakt ned i ägarnas fickor. Det rimliga är att samma effekt med motsatt tecken nu sker.

Banksektorn är en oerhört lönsam bransch som utmärks av övervinster. Man har målet att ge ägarna 15 procent i avkastning vilket är enormt mycket när inflationen ligger nära noll.

Orsaken till att svenska bankers lönsamhet ligger skyhögt över EU:s normala avkastning är vår bristande konkurrens, att staten garanterar mot fallissemang och i vissa fall också olaglig penningtvätt etc.

Deras övervinster drar upp avkastningskraven på investeringar i det privata näringslivet i stort och hindrar därmed massor av normalt lönsamma projekt att genomföras.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.