• söndag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ledare 11 september: Nytt år – nya ministrar

Ledare
PUBLICERAD:
STOCKHOLM 20190910 Löfven med sina nya statsråd, till vänster utrikesminister Ann Linde och till höger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och överraskningen Anna Hallberg som utsetts till ny handelsminister skymtar bakom Nordmark.
Foto: Henrik Montgomery/TT
När solen lyser över riksdagsledamöter och gäster på väg in i riksdagshuset, ligger det nära till hands att titta tillbaka ett år.

Då var riksmötets öppnande framflyttat två veckor på grund av valet och det var på samma gång en rätt spänd och en rätt intetsägande tillställning. Det hände nämligen ingenting.

Sverige hade ju ingen ny regering än. Ingen visste alls hur det skulle sluta, så någon regeringsförklaring blev det inte. Ingen presentation av nya statsråd heller. Kungen sa hej och sen var det inte så mycket mer med det.

De på plats försökte förstås leta ledtrådar i hur allianspartiernas partiledare agerade gentemot varandra, som att Annie Lööf och Jan Björklund dök upp tillsammans glatt samspråkande till riksdagshuset utan minsta lilla Ulf Kristersson eller Ebba Busch Thor i närheten.

Regeringsförklaringen skulle dröja fyra månader till – och färgad av Januariuppgörelsen Socialdemokraterna och Miljöpartiet behövt ingå med Centerpartiet och Liberalerna.

Så var det även igår.

Löfven laddade till och med upp genom att både i ett debattinlägg och i ett mejl till partimedlemmar försvara avtalet över blockgränserna som ett sätt att skapa den stabilitet som krävs för att kunna få igenom socialdemokratisk politik.

Och mycket socialdemokratisk politik var det också i Löfvens regeringsförklaring, men eftersom regeringens budgetproposition dröjer ytterligare en dryg vecka, så vet vi inte än vad alla vackra ord i  betyder omvandlat i kronor – för det är ju krasst sagt det som räknas.

Man kunde däremot inte missa inslagen inspirerade av Centern och Liberalerna, som den korkade jobbcoach-satsningen istället för fungerande arbetsförmedlingar och en nästan sjuklig fokus på uppförande och förbud i skolan…

Då var det mer glädjande att höra om löftet att göra Sverige till världens första fossilfria välfärdsland, om satsningar på yrkeshögskolan, om att garantipensionerna höjs, om öppnandet av flera nya servicekontor och bekräftandet av ryktet att Ann Linde går in som utrikesminister efter Margot Wallström – för att inte tala om nyrekryteringen till posten som arbetsmarknadsminister.

Här kliver Eva Nordmark, tjänstemannafacket TCO:s ordförande och tidigare socialdemokratiska riksdagsledamoten, in.

I några tidningar har man kallat henne för något av en kompromiss för att blidka C och L, eftersom hon i egenskap av ordförande i TCO hållit en mer neutral politisk linje än den som marknadsförs av LO-facken. Men det råder ingen tvekan om att Löfven rekryterat en socialdemokrat som kan frågorna hon ska ansvara för.

Men med det sagt finns ett uppenbart orosmoln fortfarande på himlen i det att många S-sympatisörer fortfarande ser partiets samarbete över blockgränserna som ett svek av de socialdemokratiska idealen eftersom man hittills inte alls övertygats av argumenten att en kompromiss där socialdemokrati blandas med liberalism är att föredra framför att välja oppositionsrollen. Det blir kanske Löfvens svåraste utmaning kommande riksdagsår.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.