• idag
  8 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Avdrag hjälper inte sjuka

Insändare
PUBLICERAD:
"Fler och fler åker ur systemet, får inte den ersättning de är berättigade till, blir fattiga, blir av med sin bostad, blir av med sitt liv helt enkelt."
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
"Alla kan bli sjuka och när det händer hjälper det föga att man har fått sina jobbskatteavdrag medan man var frisk och jobbade!" Det anser insändarskribenten.

Läser följande hos Hejaolika.se:

"Tror du på bilden av att Sveriges ekonomi blivit allt mer pressad av ökande kostnader för personer med funktionsnedsättning och sjukdom? I så fall har du blivit grundlurad. Sanningen är den, att kostnaderna för socialförsäkringen har halverats sedan 1990-talet i förhållande till BNP och att under 2018 var kostnaderna i relation till BNP de lägsta på 35 år! Detta enligt Försäkringskassan rapport ’Socialförsäkringen i siffror 2019’."

"År 2018 motsvarade utgifterna för socialförsäkringen 4,7 procent av BNP och nivån är den lägsta under de senaste 35 åren", skriver Försäkringskassan.

Anledningen till detta är bland annat att flera av stöden till personer med funktionsnedsättningar har försämrats, däribland assistansersättningen och bilstödet. Det är de relativa kostnaderna för sjukdom och funktionsnedsättning som minskat allra snabbast de senaste åren, enligt Försäkringskassans statistik.

Hur slår det här i verkligheten?

Ja, det kan nog de flesta räkna ut. Fler och fler åker ur systemet, får inte den ersättning de är berättigade till, blir fattiga, blir av med sin bostad, blir av med sitt liv helt enkelt. En del sjuka tar ut förtida pension och blir fattigpensionärer. En del går tillbaka till sina jobb trots att de är sjuka och att det ofta är jobbet som gjort människor sjuka på olika sätt. En del blir försörjda av sina respektive. En del måste ansöka om försörjningsstöd och blir tvingade att sälja allt av värde för att bli beviljade. En del hamnar på kyrkogården p.g.a. att de inte orkar längre utan tar sina liv.

Ett annat problem i det här, är att politikerna har tullat av arbetsgivaravgifterna och låter pengar, som är öronmärkta för sociala avgifter, gå till bland annat jobbskatteavdrag. 1995 infördes en allmän löneavgift i arbetsgivaravgiften – vem frågade löntagarna om tillåtelse?

Arbetsgivaravgiften är löntagarnas pengar eftersom det är avstått löneutrymme. I år ligger denna allmänna löneavgift på över 11 procent medan delen som går till sjukförsäkringen har sjunkit från drygt 10 procent, som den ursprungligen låg på, till drygt 3 procent. Enligt uppgift går en del av den allmänna löneavgiften till jobbskatteavdrag, det vill säga löntagarna betalar sina egna jobbskatteavdrag med en försämring av sjukförsäkringen. Sug på den ett tag!

Alla kan bli sjuka och när det händer hjälper det föga att man har fått sina jobbskatteavdrag medan man var frisk och jobbade!

#sickasFK - Gunnell Forsén, mamma till drabbat dotter

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.