Anna Lindhs kamp fortsätter

Debatt
PUBLICERAD:
I dag är det sexton år sedan tidigare utrikesminister Anna Lindh förklarades död.
Foto: JAN COLLSIÖÖ
Minnet efter utrikesminister Anna Lindh lever.

För den unga generationen socialdemokrater är även minnet av SSU:aren Anna Lindh starkt. Som förbundets ordförande förde hon in den gröna, moderna visionen till arbetarrörelsen, som är betydelsefull än idag. På årets SSU kongress var det just klimatpolitiken som stod i fokus. Vår röda dröm är grön och internationell, det har socialdemokratin Anna Lindh att tacka för.

”En människa kan mördas, men inte idéer”. Det löftet gav Anna till Olof Palme på hans begravning. Orden är på riktigt. Vi får aldrig ta demokratin för givet. Det visste Anna och till det ägnade hon hela sin politiska gärning åt. I en tid när populismen växer och när extrema, antidemokratiska krafter är på frammarsch är det socialdemokratins uppgift att gå före och visa vägen framåt. Vår rörelse behöver ingjuta hopp och framtidstro och ge människor lösningar till samhällets stora problem. Därför är det SSU:s uppgift att formulera lösningar på klimatkrisen och skapa den bästa miljöpolitiken. I det arbetet är Anna Lindh en källa till inspiration. På SSU förbundets nationella kongress i Karlstad antogs flera nya och viktiga förslag för en radikalare och mer klassmedveten miljöpolitik. Som SSU-ordförande och miljöminister bidrog Anna Lindh med att skapa en progressiv socialdemokratisk miljöpolitik. Hon arbetade bland annat för att minska farliga kemikalier i hela EU och engagerade sig i FN:s globala handlingsprogram Agenda 21.

För Anna Lindh var tron på internationalismen essentiell. Hon insåg vikten av Sveriges roll i världen och att framtiden skapas gemensamt. Precis som Olof Palme är Anna en viktig förebild i den unga generationen socialdemokraters internationella engagemang. För oss och Sveriges feministiska utrikespolitik står de mänskliga rättigheterna i centrum och vi inser värdet av ett starkt FN och ett progressivt EU. Därför är det i Annas anda som SSU idag fortsätter kampen för internationell solidaritet, demokrati och fred. Europa och världen är en plattform för att skapa förutsättningar till en hållbar och jämlik framtid. Med solidaritet och social demokrati motar vi uppgivenheten, rasismen och föraktet för framtiden. Solidariteten kan bli en livsstil, som Anna sade.

Alexander Paulsson

Distriktsordförande SSU Värmland

Katerina Josefsson

Internationell ledare SSU Värmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.