Värmländsk författare prisas för intervjubok

Litteratur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Journalisten och författaren Marit Kapla har skrivit boken "Osebol", om den nordvärmländska ort där hon är född och uppvuxen.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Den värmländska journalisten och författaren Marit Kapla, född och uppvuxen i Osebol, tilldelas Studeförbundet Vuxenskolans författarpris 2019.

Marit Kapla får utmärkelsen och 50 000 kronor för sin bok Osebol. Priset delas ut i samband med Bokmässan i Göteborg i slutet av september.

Det är invånarna i den lilla byn Osebol vid Klarälven som står för innehållet i boken. Marit Kapla har intervjuat samtliga av de cirka 40 vuxna invånarna i byn, som ger sin syn på livet i en värmländsk by förr och nu.

Studieförbundet Vuxenskolan skriver i motiveringen:

"Med lång slutartid skapas spår på himmel och bland människor. Så bildar också bokens grafiska struktur och kartbildernas platsangivelser en poetisk ram. Den ber oss sakta in för berättelserna och lyssna tillsammans med författaren. För nog verkar både världen och historien mötas just här."

Marit Kapla har tidigare jobbat på Värmlands Folkblad, men bor numera i Göteborg.

Läs också:

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.