• idag
  27 jan
  -5°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -5°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hammarösamverkan väljer spenderbyxorna

Debatt
PUBLICERAD:
Per Aspengren (S).
Foto: Håkan Strandman
För mig är målet ett Hammarö där alla har samma möjlighet att utvecklas oavsett bakgrund eller ekonomiska förutsättningar. Ett mål som kräver att vi politiker ständigt måste ta ansvar för vad våra gemensamma pengar används till. Därför är det mycket sorgligt att se när nuvarande styret på Hammarö använder pengar utan kontroll och utan att tänka på konsekvenserna eller på vår kommuns framtid. Det skriver Per Aspengren (S) i sin debattartikel.

Hammarösamverkan har tagit SM-guld i skattehöjning. Trots detta kommer budgeten knappt gå ihop. Istället för att ta ekonomiskt ansvar verkar Hammarösamverkan, med Bosse Henriksson i spetsen, dragit på sig spenderbyxorna. Största projektet är skolbyggnationer och förskolor för 700-800 miljoner kronor. Ett projekt som inte har utgått från elevernas och lärarnas bästa, utan snarare blivit ett prestigeprojekt för den sittande majoriteten. Något som tydligt visade sig när de i fullmäktige blockerade utredningar om onödiga kostnader och billigare alternativ.

Nu senast har jag fått höra att Hammarösamverkan säger sig vilja bygga en simhall. Ytterligare ett projekt som kostar pengar både i byggnation och i drift. Även vi socialdemokrater tillsammans med Vänsterpartiet och Centern gick ut innan valet att vi hade ambitionen att bygga en simhall. Men ekonomin har därefter snabbt förändrats och då måste man som ansvarsfull politiker tänka om.

Det här med oansvarig ekonomi och onödigt dyra byggnationer verkar vara något vanligt inom högern. Se bara det moderata prestigeprojektet världens dyraste sjukhus Nya Karolinska i Stockholm. Mitt i allt detta är det därför lite komiskt att jag på väg in mot kommunhuset en morgon hör Bosse Henriksson i Värmlandsradion beklaga sig att Hammarö kommun måste vara med att betala fördelningsskatt på 11 miljoner som regeringen föreslagit.

Hammarö måste byggas starkare. Då måste vi ha ett styre som tar ansvar för skattepengarna samt ser till att alla barn och unga i kommunen får lika möjligheter att klara skolan. Inte en majoritet tar bort socioekonomiska skolbidrag och andra jämlikhetsåtgärder för att lägga dem på onödiga byggnationskostnader. Jag är orolig för Hammaröbornas framtid när Bosse med Hammarösamverkan verkar ha tappat greppet om verkligheten. Majoriteten verkar ha fastnat i årets budget och glömt bort att det kommer ett nytt år, året därpå.

Per Aspengren

Socialdemokraterna Hammarö

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.