Flyget lockar, den påstådda flygskammen till trots

Krönikor
PUBLICERAD:
Flyg lockar till läsning
Foto: Peter Bäcker
Det påstås att det blivit skamfyllt att flyga och att intresset för flygresor har minskat. Men ska man gå efter VF:s läsare doftar det fake news om sådana påståenden.

Ok, jag ska erkänna direkt att jag kanske inte har det starkaste statistiska underlaget för att undergräva tesen om den ökande flygskammen. Egentligen är det ganska svagt. Närmast anekdotiskt. Det är nämligen bara en enda artikel i Värmlands Folkblad som är mitt hela case. Men i alla fall.

Det handlar om förra veckans nyhet om att det ska gå weekendflyg till Prag direkt från Karlstad Airport. Den är den överlägset mest lästa nyheten på vf.se under de senaste veckorna och faktiskt en av de mest lästa under hela året. Och på vår Facebooksida har nyheten i skrivande stund nåtts av 63 000 personer, fått 852 tummar upp eller hjärtan och därtill över 350 kommentarer. För den som inte vet om det är mycket eller lite så kan jag avslöja att det är oerhört mycket. Och inte en enda arg emoji.

Detta trots att det egentligen inte rör sig om någon särskilt superhet nyhet, eftersom det bara handlar om flyg under en enda helg i vår. Men den sopade ändå banan med alla andra toppnyheter som vi faktiskt har haft de senaste veckorna.

Så vad säger det då? Tja kanske att flyga inte är så skamfyllt trots allt och att suget efter flygresor från Karlstad är betydande. Inte minst, vad det verkar, när det handlar om europeiska storstäder.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.