Bernholm bästa svenskan någonsin: "Kul"

Judo
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Anna Bernholm är ny världstvåa i judo.
Foto: Anders Wiklund/TT
Värmländskan Anna Bernholm, som satsar mot OS i Tokyo 2020 i 70-kilosklassen, fortsätter att klättra på världsrankningen i judo.

Fyra stora finaler på världstouren det senaste året, sommarens brons i Europeiska spelen och femteplatsen på VM gör att 28-åringen från värmländska Molkom nu är ny världstvåa – och därmed den högst placerade svenska judokan på världsrankningen sedan den infördes 2009.

"Det är ju mina resultat som har tagit mig upp dit och gör att jag håller mig kvar som topprankad och det är såklart kul. En fördel med att vara just topprankad är att jag blir seedad på tävlingarna så jag inte behöver möta någon av de andra topp 8-seedade förrän först i kvartsfinal", säger Bernholm i ett pressmeddelande.

Anna Bernholm jagade en OS-biljett redan till Rio 2016 (då i 63-kilosklassen), men missade att komma med. Efter besvikelsen gjorde Bernholm en omstart och en målinriktad satsning för att nå OS i Tokyo 2020. Hon gick bland annat upp en viktklass till 70-kilosklassen och har därifrån målmedvetet och envist arbetat sig hela vägen upp till den yttersta världseliten.

Men placeringen på världsrankingen tar hon med ro.

”Det kan svänga lite där uppe mellan några få platser, så en andraplats eller en tredjeplats på världsrankingen inte är så stor skillnad känner jag. Min femteplats på VM hjälpte såklart till att hålla mig kvar där uppe. Det är ju mina resultat som har tagit mig upp dit och gör att jag håller mig kvar som topprankad och det är såklart kul. En fördel med att vara just topprankad är att jag blir seedad på tävlingarna så jag inte behöver möta någon av de andra topp åtta-seedade förrän först i kvartsfinal”, säger Bernholm.

Jämna prestationer

Landslagschef Robert Eriksson hoppas att placeringen ger Bernholm ytterligare och trygghet i sin fortsatta satsning.

"Att Anna nu har klättrat upp till en ny toppnotering är ett bra kvitto på hennes jämna prestationer under året. Det är en bekräftelse på att hon har kapacitet att kunna placera sig bland de absolut bästa i världen i sin viktklass. Förhoppningsvis ger det henne mer motivation och en trygghet i hennes fortsatta satsning under året”, säger han i pressmeddelandet.

På herrsidan har även svenskduon Marcus Nyman och Martin Pacek varit rankade tvåa som bäst under 2016.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.