Europa – torg eller borg?

Ledare
PUBLICERAD:
En flykting får hjälp att lämna räddningsfartyget Open Arms i Lampedusa efter att de efter lång och desperat väntan till havs fick angöra hamn.
Foto: Salvatore Cavalli
I fjol dog 2 275 flyktingar på Medelhavet när de försökte ta sig till Europa, trots att antalet som försökte ta sig hit sjövägen var det lägsta på länge. Nedskärningar i antalet sök- och räddningsinsatser gör Medelhavet till världens dödligaste hav att fly över, skriver FN:s flyktingorgan UNHCR.

De frivilligorganisationer som försöker hjälpa flyktingar i land stämplas som kriminella. Den tyska sjökapten Carola Rackete greps i somras av italiensk polis för att hon med fartyget Sea-Watch 3 angjorde hamnen på ön Lampedusa med 42 utmattade flyktingar ombord, som tidigare hamnat i sjönöd utanför Libyens kust.

Italiens främlingsfientlige tidigare inrikesminister Matteo Salvini kallade henne för pirat, hon menar att hon var tvungen att trotsa den nya lagen som gjort det olagligt för frivilligorganisationernas fartyg att befinna sig på italienskt vatten.

– Att rädda liv på havet är inte ett val, inte heller politik, utan en urgammal skyldighet. Vi kan sätta stopp för dessa tragedier genom anta en långsiktig handlingsplan som bygger på regionalt samarbete, som sätter människors liv och värdighet i centrum, säger Filippo Grandi, FN:s flyktingkommissarie.

Ett sådant samarbete är mycket avlägset, både i EU och i Italien. Flyktingfrågan sliter i stället isär unionen och det tredje största medlemslandet. Den infekterade konflikten i Italien skildras på ett utmärkt i SVT:s Korrespondenterna där Legas högernationalistiske ledare Salvini ställs mot Palermos borgmästare Leonluca Orlando.

Orlando har valts om till borgmästare fem gånger och tog redan på 80-talet striden mot den sicilianska maffian Cosa Nostra. Han har gjort Palermo till Italiens säkraste stad och han är en ivrig försvarare av de mänskliga rättigheterna. Nu ägnar han energin åt att bekämpa den främlingsfientliga högernationalismen.

Italien ska inte tillbaka till Mussolinis tid, hävdar Orlando och menar att EU är bästa garanten mot fascismen. Men då gäller det att unionen inte tas över av högernationalister i land efter land. Det är redan illa nog med Ungern och Polen, fler länder får inte följa efter.

Då blir det slutna gränser och inåtvänd rädsla. I kombination med ett lågt barnafödande bäddar det för stagnation och tillbakagång. Det föds redan för få barn i Europa för att ta hand om den åldrande befolkningen och bibehålla konkurrenskraften.

Palermos borgmästare har en annan och mycket radikal lösning. Orlando och några andra borgmästare har utmanat Salvinis säkerhetspaket som ska stoppa migranter från att komma till Italien. Salvini svarar med att kalla dem för ”förrädare och de illegalas vänner”.

Leonluca Orlando vill att de mänskliga rättigheterna ska stå över lagar som begränsar till exempel rätten att fritt röra sig. Han ställer den hypotetiska frågan vad som skulle hända om Europa släppte in alla som vill komma hit. Hur många skulle komma? En, två, tre, tio eller tjugo miljoner?

Orlando menar att vi behöver dem och att det skulle betyda ett enormt lyft för EU:s ledarskap i världen, både i moralisk och ekonomisk mening. Tanken svindlar. Tänk om Europa vågade tänka helt nytt, och bli ett torg i stället för en borg. Det känns avlägset, när till och med asylrätten ifrågasätts i land efter land.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.