Skratta inte åt Donald Trump

Insändare
PUBLICERAD:
Donald Trump.
Foto: Pablo Martinez Monsivais
Våra medier framställer gärna USA:s president som en udda figur. När vi skrattar åt honom blir han oförarglig och till och med ofarlig. Men i verkligheten är han raka motsatsen.

I likhet med tidigare kända demagoger lyckas han mobilisera de medborgare som gillar "raka rör" och samtidigt bär på de grövsta fördomarna. Fyra kvinnor i kongressen som har utryckt kritik mot presidenten utsattes för hårda angrepp från presidenten på ett sätt som aldrig tidigare har förekommit från "en statsman".

På ett kampanjmöte några veckor senare skanderar hans anhängare att kvinnorna ska återvända dit de kom ifrån. Presidenten hade lagt orden i munnen på fansen.

I Portland, Oregon, samlades högerextrema grupper som "Proud Boys", "Three Percenters", "The Oath Keepers" och "American Guard" för att sätta sig i skräck. De möttes av antifascistiska motdemonstranter. Efteråt krävde Trump att motdemonstranterna skulle betecknas som "inhemska terrorister".

Polisen gjorde en stor insats och allt gick lugnt till. Så skedde inte i Charlottesville 2017. Då demonstrerade KKK och nazister med hakkorsflaggor tillsammans med många rasistiska högerorganisationer. En av anhängarna rammade motdemonstranter med bil varvid en kvinna dog och nitton personer skadades. Trumps kommentar var att det fanns "bra människor på båda sidorna".

Företrädare för högerorganisationen "The League of the South" hyllar Trump och uttrycker att han är just deras president.

Hans Skagerlind

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.