• idag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Margot Wallström avgår

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Margot Wallström aviserar nu att hon lämnar posten som utrikesminister.
Foto: Helena Dahlgren
Margot Wallström lämnar regeringen och uppdraget som utrikesminister

Det var Dagens Nyheter först med att avslöja på fredagen.

Margot Wallström har till statsminister Stefan Löfven meddelat att hon i närtid vill lämna regeringen och uppdraget som utrikesminister, skriver regeringen på sin hemsida.

– Jag har ägnat mig helhjärtat åt uppgiften att göra Sverige säkert, respekterat i omvärlden och uppskattat som samarbetspartner. Att tillsammans med andra möta vår tids stora utmaningar, säger Wallström.

– Det är tid för mig att tillbringa mer tid med min man, mina barn och mina barnbarn, säger Margot Wallström.

Margot Wallström har varit aktiv inom politiken i 40 år.

– Det är aldrig rätt ögonblick att avgå. Men jag agerar för Sveriges bästa och för sakens bästa. Jag vet att det här kommer att föras vidare. Det handlar inte bara om mig som person, säger Wallström till DN.

När DN ställer frågan om hon kommer att flytta till Värmland nu säger Wallström:

– Jag bor ju i Värmland. Jag hoppas att jag kommer att vara huvuddelen där och inte huvuddelen här. Vi har i princip levt åtskilda Håkan och jag. Här lever man också med ständig bevakning, man kan inte gå ut och köpa mjölk ens. Värmland är mitt hem.

Margot Wallström, som fyller 65 den 28 september, föddes i Kåge utanför Skellefteå. Hennes politiska karriär sträcker sig längre än 40 år tillbaka i tiden.

Hon satt för första gången i riksdagen som statsrådsersättare mellan 1976 och 77, och var riksdagsledamot mellan 1979 och 1985.

Mellan oktober 1988 och oktober 1991 var hon biträdande civilminister. I oktober 1994 blev hon kulturminister, en post hon innehade till mars 1996.

Därefter tjänstgjorde hon som socialminister fram till oktober 1998. Hennes fjärde och sista ministerpost, som utrikesminister, har hon innehaft sedan oktober 2014.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.