Vad klarar sig planeten Tellus utan?

Insändare
PUBLICERAD:
"Att miljön skulle klara sig bäst utan människorna är solklart."
Foto: Magnus Andersson/TT
Vad klarar sig kulturlandskapet utan, i trakter där människorna finns?

Behöver ingen spansk snigel uppe i Torsby? Hur många saknade den, när den inte fanns där. Har bara hört någon gås som har den på menyn, annars sägs den vara kannibal, käkar av sina döda släktingar. Om människan genom de nya möjligheterna blev hemafrodit, då skulle miljön snart vara körd?

Redan talar vetenskapare om utvecklingslärans ifrågasättande, detta nya att genförändring (mutation) kan slumra i generationer, så förenas den med en annan med samma genförändring i fortplantning och avkomman kommer då att bilda en ny art. Utvecklingsläran, som anses vara den viktigaste vetenskapliga upptäckten, svävar i fara?

Denna ständiga mångfaldsdyrkan! Klarar folk i Deje sig utan sina skaror med myggor. Naturen har otaliga bevis, även litterära, om bonden Pavo och hans yrkesbröders kamp mot naturkrafternas inverkan på skördarna i form av förstörande väder, kalasande skadedjur som mängder med tranor. För att inte tala om vanligt folk som undviker Tingvallagatan i centrum av Karlstad för risken att råka få kajornas fågelskit på den nya dräkten eller bilens blanklack.

Lösningen är, minska på mängden!

Visst sköter fåglarna en del renhållning, ofta förstås osnyggt, som vid Coop eller runt deponin för plastförpackningar.

Varför behöver vi vara så många? För reglerades detta med pester och massutrotningar, när gnagarna som lämlarna blev för många, vandrade de ut i sjön.

Att miljön skulle klara sig bäst utan människorna är solklart. Det fanns en tid som människorna på landsbygden betraktade folket som bodde i stad som ha ett tvivelaktigt värde. En riktig bonde längtade hem till gården redan efter ett par timmar i stan. Hur många har inte hämtat släktingar från stad vid bussen, stadsborna kunde genast lokalisera en gödselstack på ett par kilometers avstånd. Ofta menade man att flickor med rött nagellack var odugliga i en bondmoras arbete, att skura, feja och baka, ysta och odla, hässja hö och konservera.

För att inte tala om kritiken mot rovdjuren som tog hönsen för bondmoran och äggen. Alla som diggar varg borde tälta ihop med den några veckor, rovdjur är ett plågoris för bytesdjuren som skälvande av rädslor väntar på sin allt för tidiga död.

Rädd som haren, diktar skalden om människans hädanfärd.

Naturens värdegrund är äta eller ätas i stora drag. Vacker på ytan med sjöar och björkar som susar, men det råder en ständig och plågsam konkurrens. Avkomman vårdas och visas kärlek. Kanske den enda kärleken bland mängden?

Balans är rätta ordet. Lite mindre av huggormar, fästingar, hjortflugor och människor, tack! Media är tyst om bristen på rent sötvattnen, problemen med för många människor. Ett mindre antal människor skulle kunna rädda miljön!

Den goda viljan

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.