"Våldet blir vardagsmat"

Insändare
PUBLICERAD:
"Idag kan även 'mammas gata' vår tillsynes tryggaste miljö, på en sekund förvandlas till en mordplats."
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tänk om man med ett trollspö, kunde få en mjukare värld, en värld utan hat och våld, en värld där människorna respekterade varandras lika olikheter.

Där man förstår att även om vi inte ser likadana ut eller tycker lika, så är vi nog ganska lika ändå. Vi har ju alla både kropp och själ, hjärta och hjärna och ”annat” på insidan, som gör oss till levande, tänkande varelser.

De flesta av oss har möjlighet att förstå konsekvenser av vårt handlande, möjlighet att göra rätt, att göra gott, men ändå väljer vissa att hata och skada.

Vad är det som gör att en del väljer den onda vägen och en del den goda?

Hur tänker de som skadar, de som mördar, de som hatar?

Hur tänker de respektlösa, de samvetslösa, de utan konsekvenstänk?

Hur kan man förbise andras lidande, hur kan man förbise andras oro och rädsla?

Alla kan väl ändå inte vara psykopater?

Vad gick fel, vart försvann sunt förnuft, förståelse, omtanke, ödmjukhet, empati och förmåga att bry sig om andra?

En del skyller på det som för dom, är olikt och främmande – det eller de okända.

Hat och våld eskalerar i vårt samhälle, ända in på ”mammas gata”, där man tidigare tryggt lät barnen leka fritt utan oro.

Idag kan även ”mammas gata” vår tillsynes tryggaste miljö, på en sekund förvandlas till en mordplats.

Jag hoppas verkligen att de i regerande ställning tar det växande hatet och våldet på största allvar och ger poliser tillräckliga resurser och möjligheter för att bekämpa brottsligheten.

Det känns idag som en mycket ojämn kamp mellan det onda och det goda, där det onda har övertaget.

Men som gemene man ska också bidra, våga säga ifrån när man hör eller ser det som inte är ok.

Man ska våga lägga sig i, våga anmäla, våga vittna och för den som inte vågar, vilket jag verkligen kan förstå, ska det finnas en möjlighet att få vara anonym.

Självklart är jag, liksom många med mig, oavsett partibeteckning, mycket oroliga för hur landet påverkas av allt hat och våld.

Jag är orolig för hur oskyldiga drabbas, hur hat och våld blir vardagsmat i varenda nyhetssändning.

Självklart önskar jag en ”quick fix”, att man omgående kommer tillrätta med både hat och våld, men så enkelt är det inte.

Jag har ingen lösning, men min önskan är att fler engagerar sig och vågar säga stopp direkt man ser tendens till hat och våld.

Ibland låter vi ord och mindre händelser passera, men en vacker dag finns dessa i större sammanhang och gör då garanterat mycket större skada.

Det är viktigt att vi lägger fokus på samhällets problem och inte på vilket parti som gör/gjort vad, det är på tiden att vi som tro på det goda, tillsammans gör skillnad, oavsett partibeteckning.

Självklart ska det finnas tillräckliga resurser i samhället som gör att man i alla led kan stoppa våldets framfart, men även förebygga.

Poliser måste synas och räcka till, skolan måste ha utbildade lärare och "se" alla elever, även de som ibland "halkar efter", de som ofta kommer försent, de som glömde göra läxan, ja just precis, alla elever.

Låt inte bara de bästa ”vara med i laget”, utan ge utrymme och se, även den som alltid blir sist vald.

Vi kan nog alla bidra med något för att få en mjukare värld, även om vi inte är i regeringsställning, utan sôm ja, baar ä e vanli männisch.

Fru B, direkt från hjärtat.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.