Partierna mot OR:s utspel: "Det spär på politikerföraktet"

Debatt
PUBLICERAD:
I ett debattinlägg riktas kritik mot Oberoende realister och partiledaren Jens Fischer mot bakgrund av partiets agerande på sociala medier den senaste veckan.
Foto: Daniel Olausson
"Vi tycker INTE det är okej att kalla andra folkvalda för 'hycklare', 'clown' eller annat i syfte att smutskasta." Det skriver samtliga partier i Hagfors kommunfullmäktige, med undantag för Sverigedemokraterna.

Att debattklimatet generellt sett blivit hårdare de senaste åren vet alla och tyvärr har den debatten nått även lokalpolitiken i Värmland och Hagfors.

Ett hårdare debattklimat leder till att färre vågar uttrycka sina åsikter i rädsla för att bli ”påhoppad” i sociala medier. Det blir svårare att engagera nya förtroendevalda till politiken. Men även utanför politiken leder ett brutaliserat samhällsklimat till att folk tystnar i allmänhet.

I förra veckan författade kommunalrådet Jens Fischer (OR) ett vasst skrivet inlägg på sitt partis Facebook och uppmanade våra regerings- och riksdagspolitiker att "vakna upp för helvete!", efter dödsskjutningen av kvinnan i Malmö. När den retorik och fakta Jens Fischer förde fram kritiserades i NWT av riksdagsledamoten Mikael Dahlqvist (S) kontrade Oberoende realister (OR), där Jens är partiordförande, med att uppmana Dahlqvist till självrannsakan. Detta inlägg ledde till en massa hårda kommentarer.

Bland kommentarerna kallas han både "clown" och "hycklare", det sistnämnda av en OR-politiker vars kommentar har gillats av flera partikamrater.

På fråga i Värmlands Folkblad, om kommunalrådet tycker det är okej med sådana kommentarer på OR:s Facebook svarar han:

”Det är ju så här att vi har yttrandefrihetsgrundlagen, så man får alltid uttrycka sig med vad man vill och hur man känner, så länge det inte är något brottsligt.”

Det här är en ny typ av retorik som vi inte vill ha och som skadar vår kommun på sikt.

Vi tycker INTE det är okej att kalla andra folkvalda för ”hycklare”, ”clown” eller annat i syfte att smutskasta.

Det är uppviglande mot politiker, det spär på politikerföraktet, försvårar i arbetet att få fler att engagera sig politiskt och eldar på debattklimatet.

Som styrande parti i en kommun bör man kunna ta ett större ansvar över att vårda demokratin där andra får ha avvikande åsikter. Kommunalrådet företräder dessutom ALLA kommuninnevånare oavsett partifärg eftersom han är vald av alla partier till det. Inte ett parti.

Vi politiker ska föregå med gott exempel. Vi anser att man ska kunna ifrågasätta varandra men ändå behandlas med respekt och värdighet om vi ska utveckla Hagfors kommun tillsammans.

Stellan Andersson (C)

Tomas Pettersson (S)

Roger Brodin (M)

Kristoffer Einermark (V)

Emma Koskelainen (L)

Läs också:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.