• idag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Inför permanent normaltid

Insändare
PUBLICERAD:
I mars röstade EU-parlamentet för att ställa sig bakom slopad tidsomställning mellan sommar och vinter.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Ett glädjande besked är att EU verkar vara för att slopa omställningarna mellan sommar- och vin... jag menar normaltid. Ett större orosmoln är att många, politiker som civila, inte verka förstå konsekvenserna av att ha permanent sommartid.

Permanent sommartid låter som en dröm men det går redan nu att se att det inte skulle vara det. Redan fram åt oktober kommer att vi se morgnarna hastigt bli mörkare och mörkare. Om vi fick permanent sommartid skulle detta fortgå ända tills vintersolståndet. Onödigt mörka morgnar är inte bra då det stör dygnsrytm. Exempel: I Karlstad idag är det bara mellan slutet av december och början av januari som solen går upp efter nio, runt 2-3 veckor. Med sommartid skulle den tiden vara i nästan tre månader, mitten av november till en bit in i februari.

Är det verkligen så vi vill ha det?

Men så var det ju det där med "underbara ljusa kvällar". I ett land som Sverige behöver vi inte sommartid. Det blir ljust ändå! Den största faran med sommartid oavsett årstid är det kan få många att gå och lägga sig för sent men ändå vakna lika tidigt på grund av arbetstider, något som är ett allvarligt problem i Spanien eftersom de ligger en tidszon för långt västerut till att börja med men har sommartid ändå. Vill våra politiker göra något bra för folkhälsan, permanenta normaltid och ingenting annat!

Inte så urkul med sommartid

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.