En riktigt usel affär

Ledare
PUBLICERAD:
Det har gått fyra år sedan Karlstads kommun sålde Stadshuset och marken det står på till ett kraftigt underpris. De nya ägarna lovade att göra huset till ett it-centrum och att det nystartade företaget skulle kunna bli ”större än Facebook”.

Sedan dess har inte mycket hänt. Stadshuset står där det står och bara ett fåtal anställda hos it-företaget Zynapp arbetar i huset. Företaget saknar både ordförande och vd.

Zynapp har dessutom stora problem med likviditeten. De anställda har inte fått lön på två månader. De 450 miljoner kronor som skulle investeras i fastigheten lyser med sin frånvaro.

De glada minerna i samband med lanseringen har förbytts i eftertankens kranka blekhet. Den blågröna kommunledningen börjar inse att kritikerna mot den slutna affären hade rätt.

Kommunen gjorde en riktigt dålig affär genom att sälja en attraktiv byggnad med tillhörande mark utan anbudsförfarande alldeles för billigt. Det fanns intressenter som var beredda att betala betydligt mer än de 60 miljoner kronor som den slutgiltiga prislappen hamnade på för Zynapps dotterbolag MSTWBG Fastigheter AB.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.