Banken får pröjsa kanonerna

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson (S) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) presenterar finansieringen av de ökade anslagen till försvaret.
Foto: Tove Eriksson/TT
Det är en galen värld vi lever när den enda sektor som får löften om stora pengar sex år framåt är försvaret. Varför får inte skolan, vården och omsorgen samma garantier?

Det är inte småpengar vi talar om. Försvarsanslaget ska höjas med 20 miljarder till 2025. Det är den största upprustningen sedan andra världskriget och motiveras med rysk aggression och ett oroligt säkerhetsläge i omvärlden.

I våras sprack försvarsberedningen när Socialdemokraterna vägrade att gå i borgen för den höga notan. Finansminister Magdalena Andersson förklarade då att i statsbudgeten vägs alltid allt mot allt. Nu går hon ändå med på att höja försvarsanslaget med fem miljarder kronor om året.

Varför? Ja, härtill är hon nödd och tvungen. Det fanns en majoritet i riksdagen för att ge försvaret en gräddfil och hennes nej i våras återupplivade plötsligt den insomnade alliansen.

Med den här kostsamma kompromissen med Liberalerna och Centerpartiet skjuter regeringen in en ny hård kil i det forna borgerliga samarbetet. Det är smart av Stefan Löfven, som återigen visar att han är en skicklig förhandlare.

Nu är samarbetspartierna Centern och Liberalerna nöjda, allt medan Moderaterna och Ulf Kristersson står utanför och gnisslar tänder.

En storsatsning på försvaret är en borgerlig önskedröm, men sättet den ska finansieras på första året är vänsterpolitik. Dagen efter försvarsuppgörelsen presenterade försvarsminister Peter Hultqvist och finansminister Magdalena Andersson en bankskatt på fem miljarder kronor.

Det är en skatt som S och förra samarbetspartiet V ville genomföra i valrörelsen i fjol, men som övriga partier sa nej till. Nu accepterar både Annie Lööf och Nyamko Sabuni att bankerna får vara med och betala för bössorna och kanonerna.

Det är bra och det blir ännu en kil in i högeralliansen. Moderaterna reagerar som väntat med ilska. Partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skriver: ”Svaret på alla Sveriges problem kan inte alltid vara höjda skatter.”

Jo, det är nödvändigt att höja vissa skatter för att klara välfärden, avvärja klimathotet och samtidigt rusta försvaret. Moderaternas recept att sänkta skatter ska lösa Sveriges alla problem är redan prövat och har visat sig fungera dåligt.

Ett nytt skattesystem ska utjämna de ekonomiska klyftorna och då är det inte mer än rätt att bankerna är med och betalar. De fyra storbankerna gjorde ifjol en vinst på 112 miljarder kronor och på den skyhöga nivån har vinsterna legat under snart tio år.

Det blir löjligt när Svenska bankföreningens vd Hans Lindberg befarar att en liten bankskatt ”skulle slå hårt mot jobb och tillväxt”, när de samtidigt delar ut mångdubbelt till aktieägarna.

Bankskatten löser finansiering ett år av fyra. Fjärde året ska försvaret få 20 miljarder kronor mer än i dag och det blir tufft att fixa. Försvaret blir en högljudd gökunge i statsbudgeten.

Skolan, sjukvården och äldreomsorgen behöver också rustas rejält, men de får dessvärre klara sig utan några generösa och långsiktigt bindande löften.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.