Skapar en osynlighetsmantel

Debatt
PUBLICERAD:
"Allt mer fokus läggs på kommersialiseringen av Pride-festivaler och mindre fokus läggs på HBTQ-personers rättigheter i samhället och vår plats i vår egen parad."
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det är fantastiskt att Priderörelsen i Sverige har växt sig så kraftfull. Pride samlar människor för att manifestera alla människors rätt att få finnas och älska den en vill, men i takt med denna utveckling har det skapats ett nytt osynliggörande av oss som är HBTQ-personer.

I Greenwich Village i New York för femtio år sedan tog HBTQ-personer upp kampen för sin rätt att få finnas. Detta skedde när polisen stormade in på Stonewall Inn, som var en av få mötesplatser för HBTQ-personer, för en polisrazzia. Tillsammans gjorde HBTQ-personerna motstånd mot de normer och lagar som fanns, och för övrigt fortfarande finns i USA. Upproret lade grunden till dagens Pride.

Livsvillkoren för HBTQ-personer idag har såklart förbättrats, men normerna, värderingarna och osynligheten finns kvar. Nu finns en större möjlighet att leva öppet som HBTQ-person, men glåpord, hat och hot är fortfarande vanligt förekommande mot oss. Därför är det bra och viktigt att Pride finns och att så många människor faktiskt engagerar sig för mångfald på alla möjliga plan.

Vi vägrar däremot tycka att det är bra att vi glömmer bort vilka som tog upp kampen för femtio år sen och vilka som nu tar kampen varje dag, bara genom att finnas till.

Pride växer och det är bra, men detta skapar också en osynlighetsmantel för oss som går i Stonewall-demonstranternas fotspår. Allt mer fokus läggs på kommersialiseringen av Pride-festivaler och mindre fokus läggs på HBTQ-personers rättigheter i samhället och vår plats i vår egen parad. När alla plötsligt är regnbågsentusiaster och ska gå i en enda stor gemensam "happy" hög, så försvinner vi som faktiskt tillhör målgruppen. Hur ska jag som HBTQ-person kunna veta vilka som är där för sig själva, vilka som är där för att stötta och vilka som är där för att vifta med flaggor på sin arbetstid.

I år skapar vi därför en egen sektion, där vi HBTQ-personer stolta går i samlad trupp för att visa varandra och alla andra vilka vi är och för vår rätt att finnas, på det sätt vi än vill. För idag går vi som de stolta HBTQ-personer vi är!

Johanna Sköld och Margareta Jonilsson

initiativtagare för HBTQ-sektionen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.