• söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Demokratins dödgrävare

Ledare
PUBLICERAD:
En man med ett stort Boris Johnson-huvud gräver en grav för den brittiska demokratin efter premiärministerns beslut att stänga parlamentet i fyra veckor.
Foto: Kirsty Wigglesworth
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson sätter hårt mot hårt. Han vill hindra parlamentet från att stoppa en hård Brexit den 31 oktober. Med drottning Elizabeth II:s hjälp skickar han därför hem ledamöterna på oönskad ledighet.

Beslutet har väckt vrede. Underhusets färgstarke talman John Bercow kallar det en konstitutionell skandal och våldshandling. Labourpolitiker talar om en statskupp, andra i oppositionen beskriver det som en krigsförklaring.

Egentligen borde Johnsons drastiska beslut inte överraska någon. Han agerade snabbt och bryskt så snart en majoritet av det konservativa partiets medlemmar i juli valt honom till ny partiledare efter misslyckade Theresa May. Det gjorde honom samtidigt till premiärminister utan att ha varit folkvald.

Direkt efter tillträdet gjorde han den största regeringsombildningen i modern tid. Ut åkte alla som inte var lojala med Johnsons Brexitlinje. Som sin närmaste man plockade han in Dominic Cummings, chef för den lögnaktiga Brexitkampanjen inför folkomröstningen 2016.

Tillsammans har de snidat fram ”lösningen” med att stänga parlamentet i fyra veckor. Viktiga veckor för att hitta en öppning i dödläget i parlamentet. Tre gånger röstades Theresa Mays utträdesavtal med EU ned. Det hjälpte inte ens att hon lovade att avgå om en majoritet skulle rösta ja.

Boris Johnson har heller ingen majoritet för sin hårda Brexitlinje. I stället för att försöka övertyga ledamöterna i underhuset skickar han hem dem.

Under veckorna när dörrarna är stängda ska de stora partierna hålla sina partikonferenser, men vad ska de prata om? Någon ny tänkbar kompromiss finns inte på bordet.

93-åriga drottningen Elizabeth II har blandats in i Brexiteländet i Storbritannien.
Foto: Tim Ireland

I stället ska Boris Johnson lansera en ny politisk agenda först när parlamentet öppnar igen 14 oktober. 93-åriga gamla Bettan ska i sitt ”Queens Speech” under högtidliga former läsa upp vad han kommit fram till.

Bara några dagar senare håller statscheferna i Europeiska rådet toppmöte i Bryssel. Det verkar bli sista chansen för de övriga 27 regeringscheferna att bli överens med den bångstyrige 28:e från London.

Ingen av dem har reagerat på Johnsons senaste utspel. Också från EU-kommissionen är det tyst. De anser att utträdesavtalet är färdigförhandlat och klart.

Risken för att Storbritannien kraschar ut ur EU 31 oktober har ökat dramatiskt. Det vore en olycka för landet och för unionen. Konsekvenserna blir störst för britterna, vilket läckta dokument från regeringen visar.

Brist på mat och medicin, stora störningar för transporter och vid gränserna väntas. Johnson är beredd att betala ett mycket högt pris för att lämna EU.

Återstår att se om han lyckas. Han kan inte hindra att parlamentet återsamlas på tisdag efter sommaruppehållet. Labourledaren Jeremy Corbyn hotar med en misstroendeomröstning mot regeringen under den vecka underhuset är samlat.

Frågan är om Boris Johnson avgår om han förlorar en sådan. Inget verkar kunna hindra mannen som av allt fler liknas vid en demokratins dödgrävare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.