Vi är inte maktlösa

Insändare
PUBLICERAD:
"Amazonas betraktas som jordens lunga och är det område i hela världen som har flest unika djur och andra livsformer."
Foto: Rodrigo Abd
Underskatta inte konsumentmakten.

När Amazonas djungler brinner påhejade av presidenten Jair Bonsonaro, kan man lätt känna sig maktlös. Han förnekar klimatproblemen och är den värsta sortens ledare. Han har sin bakgrund som officer i förra militärdiktaturen och var känd som en fruktad torterare.

Amazonas betraktas som jordens lunga och är det område i hela världen som har flest unika djur och andra livsformer. Där finns också en mångskiftande urbefolkning som är helt beroende av skogen och dess djur.

Men vi kan påverka!

Brasilien är sårbart. De är helt beroende av sin export av framförallt nötkött, sojabönor och kaffe.

Om alla människor i Sverige, som förstår allvaret för klimatet om Amazonas regnskogar försvinner, beslutar sig för att sluta köpa kött, soja och kaffe från Brasilien kommer vi att kunna påverka mer än vad våra politiker kan göra.

Särskilt om vi kan få med oss de stora livsmedelsgrossisterna och de stora livsmedelskedjorna COOP och ICA.

Använd din konsumentmakt.

Köp svenskt kött och bojkotta Brasilianska matvaror.

Kristian Tilander

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.