Håll huvudet lugnt och kallt

Ledare
PUBLICERAD:
Blommor och ljus på Sergels väg i stadsdelen Ribersborg i Malmö där en 30-årig kvinna sköts till döds.
Foto: Johan Nilsson/TT
Natten till onsdagen: En 18-årig kvinna skjuts ihjäl i en lägenhet i Vällingby. Vittnen talar om något som liknade fyrverkerismällare, men skotthålen i fönstret avslöjar att ett automatvapen har använts vid ytterligare ett mord.

Enligt Aftonbladet fanns en man i lägenheten som har sagt: ”Det var mig de var ute efter, inte henne.” Mannen är kriminellt belastad och tidigare dömd för grova brott.

Motivet är fortfarande oklart, liksom vid det avskyvärda mordet på en 31-årig småbarnsmamma i Malmö mitt på blanka förmiddagen i måndags. Hon sköts i huvudet med sitt spädbarn i famnen. Mordet ägde rum i Ribersborg, så långt från ett utanförskapsområde man kan komma.

En 19-årig man har anhållits misstänkt för medhjälp till mord. Han står för närvarande åtalad för grovt narkotikabrott. Återigen finns sambandet där mellan knark, skjutvapen och ond bråd död.

Två mördade kvinnor på kort tid. Att unga män skjuter unga män har vi börjat vänja oss vid, men den är en farlig tillvänjning. En ny gräns har passerats och politikerna fördömer med unison stämma dåden. Justitieminister Morgan Johansson kallar förövarna ”fega och avskyvärda djur”.

Centerledaren Annie Lööf skriver om ett ”fruktansvärt mörker”, M-ledaren Ulf Kristersson talar om ”en hänsynslöshet som går bortom allt man kan förstå”. Ja, det är bara att instämma, men det räcker inte med kraftfulla och känslomässiga uttalanden.

Det är dessutom osmakligt att försöka göra partipolitik av morden och försöka plocka enkla poäng. Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell anklagar regeringen för att ha tappat kontrollen, men skulden för att knarket och vapnen flödar i landet får delas av båda blå och röda regeringar. Den misslyckade integrationen likaså.

Det är också värt att notera att det dödliga våldet enligt Brottsförebyggande rådet inte är högre i dag än på 1990-talet, men det har bytt skepnad. I dag är det koncentrerat till storstäderna och ofta kopplat till gängkriminella i de utsatta förorterna.

Uppmärksamheten när det skjuts i bostadsområden blir stor, och högerpopulisterna gör allt de kan för att skylla skjutningarna på invandringen. Risken finns att fler går i den fällan.

Allt tal om hårdare straff är ganska meningslöst. De som skjuter vet att de riskerar livstids fängelse, men det avskräcker dem ändå inte från att pressa fingret mot avtryckaren. Risken att de åker fast måste öka. Arbetet måste framför allt inriktas på att de aldrig ska stå där med vapnet i hand, att de aldrig väljer den kriminella banan.

Det kräver ett långsiktigt och tålmodigt arbete från alla samhällssektorer. Enbart fler poliser löser inte problemen. Polisen måste organiseras så att de prioriterar rätt och kan klara upp fler grova brott än de gör i dag. De behöver hjälp av skolan, socialtjänsten och civilsamhället som kan se till att de unga männen aldrig rekryteras till de kriminella gängen.

Polisen behöver fler redskap för att kunna ha koll på och tidigt ingripa mot gängen. Att mobiltelefonernas i dag anonyma kontantkort ska kunna registreras på en person kan till exempel göra polisens underrättelsearbete enklare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.