• idag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

SAS stäms efter pilotstrejken

Resor
PUBLICERAD:
Ungefär 370 000 resenärer drabbades när piloterna strejkade. Arkivbild.
Foto: Tove Eriksson/TT
SAS stäms i både Sverige och i Danmark efter pilotstrejken i våras, rapporterar Dagens industri. Resenärer som sökt ekonomisk ersättning har blivit utan eftersom SAS menar att strejken låg utanför bolagets kontroll.

Bolaget bakom stämningen, Airhelp, är villigt att driva fallet till EU-domstolen. Företaget, som erbjuder resenärer hjälp att kräva ersättning från flygbolag, pekar på en tidigare dom som säger att inte ens en vild strejk befriar flygbolag från ersättningsansvaret.

SAS anser att strejken ska räknas som en extraordinär händelse.

– Det är för tidigt att spekulera i utgången men det är väldigt stora belopp det handlar om, och en situation som är svår för ett företag att hantera. För det första har man en stor konflikt som man faktiskt inte kan styra över, och sedan ska man dessutom kanske betala ersättning enligt EC 261. Det är klart att det skulle ställa till stora problem för flygindustrin om det landade där, säger SAS vd Richard Gustafson till Dagens industri.