Polisen har viktigare uppgifter

Ledare
PUBLICERAD:
Fyra kommuner har infört förbud mot passiv pengainsamling. Ett tiotal ytterligare är på gång.
Foto: Björn Lindgren/TT
Fyra kommuner har redan infört tiggeriförbud. Tio ytterligare är på gång, enligt en kartläggning från SR:s Ekoredaktion. Men det är meningslös symbolpolitik. Både politiker och polis borde ägna sig åt viktigare saker.

Det handlar om någonstans mellan 4 000 och 5 000 EU-migranter, de flesta är romer från Bulgarien och Rumänien. De tillhör Europas mest jagade minoritet och trots införda tiggeriförbud och att svenskarna ger mindre i dag fortsätter de att vistas här.

Det beror på att alternativet att stanna i sina hemländer är ännu sämre. De får inga jobb och de stora EU-bidragen för att hjälpa dem till en drägligare tillvaro når inte fram till dem som det var tänkt. I Sverige får de ihop mer pengar att skicka hem till sina familjer.

En del av dem är offer i en grym människohandel. De luras hit och får inte behålla pengarna de samlat in. Den sortens utnyttjande får inte förekomma. Det går också att förhindra och lagföra med redan gällande lagstiftning.

Skånska Vellinge var först att förbjuda tiggeri på vissa utvalda platser i kommunen. Eskilstuna valde i somras en annan modell. Från 1 augusti krävs ett tillstånd för att få tigga på vissa platser i kommunen. Ett tiotal tiggare har sökt och fått tillstånd. De fattiga får betala 250 kronor för tre månader.

– Vi har gått ifrån en fullständigt oreglerad situation där samhället har tittat bort och inte brytt sig, till att vi nu börjar få struktur och kontroll, säger Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande (S) till Ekot.

Någon kontroll av kommunens egna invånare verkar det dock inte ha lett till. Flera tiggande migranter vittnar om att de hotats och attackerats av Eskilstunabor som tagit lagen i egna händer, De har försökt mota bort tiggarna eller krävt att få se deras tillstånd, trots att det bara är polisen som har rätt att göra det.

Borgerligt styrda Täby och Danderyd vill inte bara förbjuda passiv pengainsamling utanför butiker. De vill också förbjuda aktiv insamling av pengar, återvinningsavfall och pantburkar/flaskor vid återvinningsstationer.

– Vi har sett att det finns en störningsproblematik vid återvinningsstationerna. Folk känner sig påhoppade och otrygga och drar sig för att åka dit, säger Erik Andersson, kommunalråd (M) i Täby till DN.

Det är ett populistiskt förslag som gör skillnad på folk och folk. Det finns redan en lag som sätter stopp för ofredande och den kan användas mot dem som stör på allvar. Nya förbud förstärker bara diskrimineringen av en redan utsatt grupp. Förbud kan skydda oss från obehaget att se fattigdomen mitt framför oss, men de gör absolut ingenting för att minska migranternas problem.

Polisen har andra och mycket viktigare uppgifter att utföra än att leta ”lagbrytare” vid köpcentrum och återvinningsstationer. Det vittnar inte minst den avskyvärda avrättningen av en 30-årig mamma i Malmö i måndags om. Hon höll sitt lilla barn i famnen, men det hindrade inte två män från att brutalt mörda henne på öppen gata mitt på förmiddagen.

Att jaga mördare och yrkeskriminella måste gå före att jaga tiggare alla dagar i veckan. Lokalpolitiker borde också prioritera annorlunda och sluta ta symboliska beslut som de tror visar på handlingskraft, men i stället avslöjar en ganska obehaglig människosyn.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.