• idag
  24 jan
  -1°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -3°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hammarö bygger sig ur krisen

Insändare
PUBLICERAD:
"Några 'storförskolor' eller 'barnfabriker' som personal och fack nu flaggar för i insändare och tidningsartikel är det inte tal om", skriver Hammarösamverkan.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold
Replik angående "Storförskolor - nej tack" i VF 22 augusti.

Hammarö kommun gör ett grundligt arbete för att ta fram så bra förskolor som möjligt. Några "storförskolor" eller "barnfabriker" som personal och fack nu flaggar för i insändare och tidningsartikel är det inte tal om. "Dela" och "Delaktighet" har varit nyckelorden under hela processen. Personal på förskolorna har involverats på cirka tjugo träffar för att skapa så bra lösningar som möjligt för både barn och personal. Därtill möten med chefsgrupp och fack. En sådan delaktighet är inte alls självklar men något vi valt att ha som arbetsmodell.

Det förslag till förskola som insändaren reagerar så negativt på är framtagen med "Dela" som nyckelord. Det utgår från det enskilda barnet i den lilla gruppen, den lilla gruppen i förskolan och den lilla förskolan i den stora byggnaden. Tryggheten i den lilla gruppen värnas både inomhus och i utemiljön. Förslaget idag består av tre förskolor med fyra avdelningar som möts i en gemensam del som innehåller kök och eget matrum för varje del. Så om man inte väljer att misstolka förslaget så är detta faktiskt tre stycken fyraavdelnings förskolor som ligger väldigt nära varandra. Även utemiljön planeras med egna gårdar i anslutning till sin förskola. Det är möjligt att föräldrar och barn från olika förskolor kommer parkera på samma parkering eller i samma cykelställ, men mer sammanblandning än så är det inte designat för.

En byggnad istället för tre har avgörande betydelse för både produktionskostnad och drift. Måste vi bygga förskolor? Ja, absolut! Vi har 15 avdelningar idag i dyra modullösningar eller tillfälliga lokaler och en stor inflyttning. Vi har ärvt en kris vi måste bygga oss ur. Alla behöver dock förstå att förskolornas slutliga utformning inte är politiskt behandlad än. Hela denna diskussion baseras på det förslag som projektgruppen presenterat för styrgruppen och för verksamheten. Det finns ännu inte kalkyler som vi har kunnat ta politisk ställning till.

Det är mycket förvånande att personalen uppfattar att barnperspektivet försvunnit i planeringen, för det är faktiskt barnperspektivet som stått i första rummet. Däremot undrar vi var ni var under de 20 träffarna med byggprojektet? Er insändare antyder att ni inte minns något från dem.

Placeringarna har valts med omsorg för att ligga i anslutning till kollektivtrafik. Det ska vara möjligt att gå, cykla eller ta bil till förskolan för att sedan fortsätta med buss till arbetet. Allt vi gör och bygger syftar till att Hammarö ska bli en ännu bättre kommun att bo och leva i.

Hammarösamverkan:

Bosse Henriksson (M)

Peter Johansson (L)

Mattias Joelsson (KD)

Margareta Ivarsson (C)

Jens Meyer

Britt Bagge (MP)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.