Släpp Perssons gamla mantra

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson borde gasa på när svensk ekonomi bromsar in.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Svensk ekonomi bromsar in och orosmolnen tornar upp sig. Men finansminister Magdalena Andersson vill inte gasa på utan håller hårt på att det ska vara ordning och reda i statsfinanserna. Det kan bli dyrt i längden att vara dumsnål.

Traditionsenligt samlas regeringen på Harpsund inför det avslutande budgetarbetet. Efter att tidigare ha förhandlat med Vänsterpartiet tvingas nu finansministern och regeringen att göra upp med Liberalerna och Centerpartiet. Det ger en helt annan fördelningspolitik, som ökar i stället för att minska de ekonomiska klyftorna.

Januariavtalet låser dessutom upp mycket av reformutrymmet för nästa år. Nästan allt av de 25 miljarder kronor som Magdalena Andersson ser som rimligt att satsa är redan intecknat i dyra liberala krav.

Andersson gör som företrädaren Anders Borg och använder vädermetaforer för att beskriva läget. Sverige har haft stark vind i seglen, men nu mojnar vinden något, säger hon och tillägger att det än så länge inte blåser motvind.

Jo, det har redan börjat blåsa motvind. Arbetslösheten ökar och pessimismen bland företagarna breder ut sig. Det kan bli ännu värre med Brexit i höst, ett instabilt läge i flera europeiska länder och ett fortsatt handelskrig mellan Trump och Kina. De svenska hushållens höga belåning och en icke fungerande bostadsmarknad är andra problem.

Socialdemokratiska finansministrar har till skillnad mot borgerliga förvaltare av statskassan satt en ära i att hålla ordning på statens finanser och beta av på statsskulden. Göran Perssons mantra om att den som är satt i skuld inte är fri har präntas in hos alla hans lärjungar och efterträdare.

Men det som var rätt i den djupa 90-talskrisen behöver inte vara rätt nu. En låg statsskuld och goda statsfinanser är inget att skryta med när välfärden går på knäna och kommunerna tvingas spara eller höja skatterna.

Kraven på att Magdalena Andersson måste satsa och våga mer kommer från alla möjliga och omöjliga håll. Som väntat tycker LO:s chefsekonom Ola Pettersson att 25 miljarder kronor i reformer är för lite när behoven inom välfärden är så stora.

Skolan, vården och omsorgen skriker efter resurser. Rättsväsendet och försvaret likaså. Bara inom äldreomsorgen kommer 160 000 utbildade att saknas år 2035. Statens ekonomiska muskler bör därför användas redan nu.

Företagarnas vd Günther Mårder vill att regeringen gasar på med rejäla reformer för att klara kompetensbehovet och stärka företagandet. Swedbanks chefsekonom Anna Breman vill se satsningar på 50-70 miljarder kronor nästa år, mer än dubbelt så mycket som regeringen tänker lägga.

Nationalekonomer i olika läger ser behovet av en mer expansiv finanspolitik. Att gå in i en befarad lågkonjunktur med negativa räntor gör att Riksbanken inte kan stimulera ekonomin genom att sänka räntan ännu mer.

Magdalena Andersson kan däremot få betalt (!) för att låna pengar till viktiga samhällsinvesteringar. Det borde hon göra. Fler bostäder behöver byggas, kommunikationerna behöver förbättras och byggas ut. Plus mycket annat.

Så släpp Göran Perssons gamla mantra. Det är inte 1990-tal utan 2019 nu.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.