SJ sparar in på säkerheten

Insändare
PUBLICERAD:
24 kor dog på onsdagen när de kördes på av ett tåg i närheten av Bengtsbol mellan Säffle och Åmål.
Foto: Johan Nilsson/TT
Att kreatur smiter ut ur sin hage lär väl lantbrukaren själv ansvara för, att sedan djur i allmänhet blir på- eller ihjälkörda av SJ-tåg borde väl SJ ansvara för!

Vad har SJ för ansvar gällande olyckor längs med järnvägarna undrar man, förr i tiden fanns det stängsel på båda sidor om järnvägsvallarna.

På båda sidor fanns halvrunda stolpar, cirka 15 till 20 centimeter i diameter, nergrävda i anslutning till banvallen med något slag av tvinnad platt tråd, som en skyddande åtgärd eller för ett direkt intrång på banvallen, denna anordning mätte ca en meter högt.

Idag kan man inte se några som helst skyddande åtgärder, det är bara att trampa på obehindrat över stock och sten inte minst över järnvägen.

Som liten kunde man följa den tidens SJ-uppdateringar av övergångar/korsningar med bland annat ljus och ljudsignaler, övergångar för gående hade försetts med zicksackhinder av trä på båda sidor om spåret.

Tyvärr har SJ tydligen sparat in på liknande skydd sedan decennier tillbaka, som då skulle kunna rädda mer liv av både folk och fä!

Låf

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.