• idag
  3 apr
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kristersson har noll koll

Ledare
PUBLICERAD:
Hanif Bali ber om ursäkt, men får fortsätta twittra och sitta kvar som M-ledamot i riksdagen.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Nu vet vi var smärtgränsen går för Moderaternas ledning. Grova påhopp är tillåtna så länge de inte handlar om partiets gudaliknande ikon Carl Bildt. Men Hanif Bali får ohejdat fortsätta twittra och sitter kvar som M-ledamot i riksdagen.

Droppen som fick bägaren att rinna över för partiledaren var Balis kritik mot förre partiledaren och utrikesministern Carl Bildt. Bali skrev att Bildt ”inte lyckats ha rätt om ett enda utrikespolitiskt skeende”.

I sak har Bali inte särskilt mycket fel. Bildts tid i Arvfurstens palats satte inga djupa spår. Han var en utrikespolitikens Ego Boy, som gärna främst vårdade sina ekonomiska intressen i rysk gas och blodindränkt afrikansk olja.

Det är okej för Hanif Bali att ljuga och slänga skit på alla, men att säga sanningen om Carl Bildt gick inte. Carl får inte kritiseras. Inte undra på att Ulf Kristersson och gruppledaren Tobias Billström blev arga.

”Det Hanif Bali i dag och vid flera tillfällen har uttryckt är fullständigt oacceptabelt inom Moderaterna. Så här beter vi oss helt enkelt inte, vare sig mot partivänner eller mot meningsmotståndare,” kommenterade partiledaren.

Bali kallades in för uppsträckning, blev sårad och bad sedan Carl Bildt om ursäkt. ”Straffet” blev att han ombads lämna sina uppdrag som suppleant i i EU-nämnden och arbetsmarknadsutskottet.

Det var inte mycket till straff. Nu får han ännu mer tid att twittra. Det är som att skicka ut en stökig elev från klassrummet så att han kan ställa till med ännu mer jävelskap i korridoren.

Det är pinsamt svagt och fegt av partiledningen att inte gå hårdare fram mot Bali. Han borde ha belagts med sociala medier-förbud för länge sedan. Bali har en fräck och vulgär debatteknik.

Han har kallat politiska motståndare för ”sinnesslöa”, svenska domare för ”syltryggar” och har anklagat media för att ljuga och mörka. Han har poserat med vapen och förklarat krig mot Dagens Nyheter.

Framför allt har han spridit insinuationer och ogrundade konspirationsteorier kring muslimer och invandring. Det är där han gjort och gör nytta för partiledningen genom att hålla kvar väljare som annars skulle läcka över till SD.

Ulf Kristersson efterlyser fler vuxna i rummet, men han är själv inte tillräckligt vuxen för att hålla ordning i sitt eget parti. Det är inte bara Hanif Bali som går över gränsen.

Riksdagsledamoten Jan Ericsson (M) föraktar vetenskapen och hävdar att det inte finns något forskningsstöd alls för att det pågår en klimatkris. Hans kollega Lars Beckman delar okritiskt texter från Fria Tider, som av SD-toppen Mattias Karlsson beskrivs som nyfascistisk och antisemitisk.

M-politiker i Sölvesborg och Staffanstorp styr kommunen tillsammans med Sverigedemokraterna, i strid med partiledningens beslut.

Ulf Kristersson hävdar med svaga argument i en debattartikel i Aftonbladet att statsminister Stefan Löfven har tappat kontrollen över landet och att han vägrar ta debatten. Vad ska man då säga om Kristersson som inte ens har koll på sina egna förtroendevalda och som smyger undan media så snart det bränner till?

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.