Fröding - en skald värd att firas

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Gustaf Fröding.
Foto: Pressens Bild
Gustaf Frödings födelsedag stundar och med den de årliga Frödingdagarna i Karlstad och på Alsters herrgård.
Teaterföreställningar, musikuppträdanden, poesiuppläsningar, stadsvandringar och prisutdelningar står på programmet.

Skaldens födelsedag infaller på torsdag och den firas traditionsenligt med diktuppläsning och sång vid Gustaf Frödingstatyn i centrala Karlstad. På kvällen spelas bland annat premiären av Öivind Åsbergs monolog "Gallret" på Alsters herrgård. Sara Sommerfeld har regisserat föreställningen.

Kristinehamnsprofilen Öivind Åsberg har premiär för sin monolog "Gallret" under Frödingdagarna.
Foto: Mats Zetterberg

Klockan 11.00 på lördag fortsätter Frödingdagarna med en stadsvandring tillsammans med Tomas Sköld och Kerstin Thompson. Starten sker vid Fredsmonumentet på Stora torget.

Poeten Kristian Lundberg är årets lyrikpristagare.
Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Frödingsällskapets ordförande Björn Sandborgh öppnar lördagens program på Alsters herrgård klockan 13 och strax därefter delas årets lyrikpris ut. Pristagare är poeten Kristian Lundberg. Årets hedersmedalj delas senare ut till Göteborgsgruppen Frödingkvartetten som klockan 15 framför sin föreställning "Mannen från månen". Även historikern Carin Bergström, operasångaren Joachim Saxenborn och musikgruppen Linje 3 har programpunkter under dagen.

Författaren Malin Edgren ska berätta om sitt projekt "Selmas ettlingar".
Foto: Helena Christerdotter

Poesiprojekt för barn

På söndag arrangeras en bussresa i Frödings Alsterdal med start klockan 10. Efter lunch presenteras sällskapets årsbok "De första 50 åren" och senare under dagen gästar bland andra Bertil Eng, Bertil Andersson och Saxenborn Singers Alsters herrgård. Det gör också författaren Malin Edgren som kommer att berätta om "Selmas ettlingar", ett poesiprojekt för barn.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.