• idag
  25 maj
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Klokt att jämna ut

Ledare
PUBLICERAD:
Vid sommarens tredje besök i Värmland tog statsminister Stefan Löfven med sig en nyhet till folkparken i Björneborg. Regeringen vill förbättra det kommunala utjämningssystemet redan nästa år. Det är en välkommen insats för att hela landet ska leva.

Totalt ska 1,8 miljarder kronor omfördelas mellan landets regioner och kommuner. Stockholmsregionen får bidra med 1,6 miljarder kronor som i stället går till service på glesbygden. För Värmlands del betyder det en välbehövlig förstärkning med 250 miljoner kronor.

Målet är att alla ska få tillgång till välfärdstjänster av god och likvärdig kvalitet. I storstäderna trängs apotek, vårdcentraler och annan samhällsservice, medan avstånden på landsbygden blir allt längre.

Så går det när marknadskrafterna tillåts styra alltför mycket. Därför är det klokt att staten styr resurserna så att skillnaden mellan stad och land inte växer ännu mer. Moderatprotesterna från Stockholm kan både Stefan Löfven och värmlänningarna leva med.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.