Hoppa till huvudinnehållet

Värmlänningarna föll som furor – utom en

Publicerad:
Göran Bergsten och Patrik Flodin firar SM-segern.
Göran Bergsten och Patrik Flodin firar SM-segern. Foto: Erik Högberg

Först Johan Kristoffersson. Därefter P-G Andersson. Och till sist även ledaren Fredrik Åhlin.

Det blev en mörk värmländsk SM-helg i Kolsvarundan.

Men Göran Bergsten räddade lite av äran ihop med Patrik Flodin.

Det var på förhand upplagt för en värmländsk trekamp mot SM-ledaren Patrik Flodin och hans rutinerade co-driver Göran Bergsten, Forshaga MC, i SM-rallyts R5-klass (trimmat fyrhjulsdrivet).

SM-tvåan Johan Kristoffersson kom från en imponerande pallplats i Finlands VM-rally, P-G Andersson gjorde comeback i SM med en hyrd Ford Fiesta och även Fredrik Åhlin var tillbaka i hetluften efter ett långt uppehåll.

En efter en föll dock de värmländska stjärnorna bort.

Stående vid kossorna

Kristoffersson körde sönder en länkarm på sin Volkswagen Polo tämligen omgående då han genade i ett dike på den första sträckan.

– Där låg ett betongrör vid en övergång till en djurhage, berättar Kristoffersson i ett pressmeddelande.

– Ja, vi blev stående vid kossorna. Det var väl inte vad vi hade hoppats med dagen, men ett stort tack till våra mekaniker som tog sig ut dit och såg till att vi kunde fortsätta.

Han kunde starta om rallyt först på den femte specialsträckan, med många straffminuter, och hade förstås inget med totalställningen att göra. Däremot blev det full pott, fem poäng, på den avslutande sträckan.

– Poängen på powerstage kan bli viktiga i slutet på säsongen, konstaterar Kristoffersson som blev tia i klassen till slut.

Johan Kristoffersson pekar ut var det olycksaliga diket ligger.
Johan Kristoffersson pekar ut var det olycksaliga diket ligger. Foto: Tony Welam/Teambild

P-G Andersson, 39, var taggad till tänderna inför tävlingen och hängde med i toppen inledningsvis. Dock hade han stora problem med en misständande bil och på servicen efter fjärde sträckan, då han och Anders Fredriksson låg 25,3 sekunder bakom dåvarande ledaren Fredrik Åhlin, togs beslutet att bryta på väg till den femte sträckan.

– Det var ju inte så här jag hade tänkt mig rallyt. Målet är alltid att vara med och slåss om segern. Och trots att jag tog i, fick jag inte upp nån fart när bilen bröt hela tiden. Det var något med det elektroniska helt enkelt. Men kan man inte vara med och köra om det, är det liksom ingen idé. Men vi får se vad vi kan hitta på framöver, säger Andersson på sin webbsida.

Därmed stod slaget om segern mellan Skodaförarna Fredrik Åhlin och Patrik Flodin.

Flodin knappade in på värmlänningen efter den femte sträckan och var 8,5 sekunder bakom inför den sjätte sträckan.

Där tog kampen slut.

Bromsarna slutade fungera

Åhlin tvingades bryta rallyt med bromsproblem och därmed var det i stort sett endast att defilera i mål för Patrik Flodin och Göran Bergsten.

– Det blev ett konstigt slut på det här rallyt. Grymt imponerad över Åhlins tempo när han inte kört rally på länge. En seger är en seger – även om det kanske inte riktigt kändes så när Åhlin försvann. Kolsvarundan har varit ett krävande, men kul rally. Snabba sträckor med dolda svängar. Födelsedag i går och seger idag med viktiga SM-poäng. Det har varit en grymt bra helg, säger Flodin i ett pressmeddelande.

Segermarginalen till Martin Berglund blev drygt en och en halv minut och till trean Mattias Monelius skiljde två minuter.

Daniel Dahlström från Säffle blev åtta i R5-klassen med sin Mitsubushi Mirage och ligger femma totalt i tabellen.

I toppen av tabellen har Flodin nu en ledning på 37 poäng före Johan Kristoffersson när två deltävlingar återstår. Härnäst väntar East Sweden Rally i Linköping 6-7 september.

Artikeltaggar

Fredrik ÅhlinGöran BergstenJohan KristofferssonPer-Gunnar AnderssonRally

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.