Föreningarna går upp mot fiberjätte

Nyheter
PUBLICERAD:
Missnöjda representanter från fiberföreningarna tillsammans med Lars Mejern Larsson.
Foto: Sofie Skold
Framtiden såg ljus, uppkopplad och snabb ut när fiberföreningarna i Lakene, Höje och Sunnomo tecknade avtal med Zitius, men efter två år verkar inte leverantören uppfylla sin del av avtalet. Nu tänker man stämma företaget.
– Vi är grymt besvikna, säger Anders Johansson, ordförande i Sunnemo Fiber.

Att överleva på glesbygden blir allt svårare när allting mer och mer digitaliseras och det ställer krav på god internetanslutning, vilket inte är en självklarhet när man bor och verkar ute på landet. Många företagare och privatpersoner ser det som en skänk från ovan när det finns möjlighet att skaffa fiberanslutning till fastigheten.

– Det är ute i buskarna som våra företag finns. Det här är en överlevnadsfråga för ett sammanhållet samhälle, säger Olle Göransson, vd Torfolk gård.

I början av 2017 höll man förhandlingar med IP Only och Zitius om fiberbyggnation i områdena Mjönäs, Höje, Lakene, Myra, Prästbol och Lakheden. I maj samma år skriver föreningarna Lakene Fiber, Fiber i Höje och Sunnemo Fiber ett gemensamt avtal med Zitius där leverantören varit medveten om vilka områden och fastigheter som ingått i avtalet.

– Jag kommer ihåg att jag frågade om det gällde alla fastigheter och fick en tydligt "Ja" till svar, berättar Anders Johansson.

Skulle ha byggt själva

Hagfors kommun såg värdet i satsningen på landsbygdens digitalisering och skulle gå in med flera miljoner för att hjälpa till med att dra stamfiber på sträckorna Höje-Ena, Råda-Sörby, runt Lakenesjön samt en sträcka vid Risberg-Råbäcken. Därefter skulle man upplåta kanalisation på sträckan Lakheden-Lidsbron och delar av banvallen.

– Visionen är att 2020 ska 90 procent av hushållen ha bredband, säger Johnny Lövgren på Hagfors kommun.

Föreningarna är eniga om att hade de vetat innan att kommunen skulle gå in och hjälpa till ekonomiskt så hade de lika gärna kunnat bygga själva kommersiellt.

Flertalet hushåll nekas

Under projekttiden väntade man länge på återkoppling från Zitius men inget hände. I januari 2019 fick man första indikationen om att Zitius inte skulle följa avtalet. I mitten på maj har man möte tillsammans med Zitius och i juli får fiberföreningarna bekräftat att de inte tänker bygga fiber till alla hushållen man tidigare lovat. Det gäller då cirka 60 hushåll som blir nekade fiber.

– Att vi tecknat ett avtal är ganska unikt, och det finns inga kryphål. Är vi inte överens så kommer vi att möta dem i tingsrätten. Tecknar man ett avtal med ett företag som till stor del ägs av staten tycker man att det inte borde gå till så här, säger Anders Johansson och tillägger:

– Vi vill helst inte gå till domstolen. Vi vill bara att de som blivit lovade fiber ska få sin fiber. Vi vill hellre att pengarna ska gå till fiberbygget. Det är skamligt att vi ska behöva stämma.

Rop på hjälp

Under mötet som VF var inbjudna till deltog även riksdagsledamot Lars Mejern Larsson (S) och han menar att detta är ett problem som ska lyftas - digitaliseringen och glesbygden i allmänhet och detta fiberföreningsfall i synnerhet.

– Jag ser det som ett rop på hjälp, säger han.

Zitius försvar

Zitius menar att de hushållen som fått bekräftat att det inte kommer bli någon fiber inte heller tidigare fått någon orderbekräftelse.

– Det är beklagligt att kunderna blir utan fiber, men det beror på många saker att det inte går att ordna fiber till alla fastigheter. Till exempel avgör det hur det är att gräva just på den platsen och tekniskt, hur det går att lägga kabel. Vi har full förståelse för att det kan verka märkligt när grannen kanske får, säger Magnus Limås, pressansvarig.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.