Hoppa till huvudinnehållet

Så tävlar stjärnorna under SM i Karlstad

Publicerad:
Världsstjärnorna avlöser varandra på Tingvalla IP.
Världsstjärnorna avlöser varandra på Tingvalla IP. Foto: Jonas Griberg

Tävlingsschemat är klart. Friidrottsstjärnorna likaså. Nu ladda IF Göta för den femte och sista SM-tävlingen på Tingvalla IP.

– Det kommer bli något alldeles extra, säger generalen Johan Engberg.

Den 30 augusti startar friidrottskalaset på anrika Tingvalla IP som fyller 100 år i år. Och redan under första tävlingsdagen kommer publiken att bjudas på en hel del intressanta dueller. Hemmakastarna Caroline Näslund (spjut) och Oscar Vestlund (slägga) är två medaljhopp som inleder fredagens event.

Vestlund är Sverigetvåa i år och jagar 70-metersgränsen, Götakastaren har ett personbästa på drygt 72 meter. Näslund har ett färskt JSM-guld i bagaget med sina 54.97 meter där hon även gick in som femma genom tiderna i Sverige och dessutom nu klassas som en av Europas bästa juniorer.

Förra året tog 21-åringen SM-silver och jagar nu karriärens första seniorguld.

– Hon är riktig het för tillfället och har absolut chans för en medalj, säger Engberg.

Dessutom kommer stavhoppsstjärnorna Michaela Meijer och Angelica Bengtsson att tampas om guldmedaljen.

– Det blir en högklassig tävling och riktigt spännande. Båda har slagits om det svenska rekordet på senaste tiden så det blir en riktig publikdragare under fredagen.

Värmländska guldkandidater

Kvällen avslutas med att utse Sveriges snabbaste kvinna och man. I damernas final på 100 meter kommer det framförallt bli en duell mellan värmländskorna Claudia Payton och Irene Ekelund.

Hemmasprintern Henrik Larsson kommer där efter att jaga sitt andra raka SM-guld på 100 meter.

– Han går även för fina tider har han sagt. Han gjorde 10.14 sekunder i lite för stark vind i Eskilstuna förra året och har lite att följa upp till. Det vi kan säga mer om fredagen är att vi har Jonas Leandersson som hemmahopp på 10 000 meter.

 Sofie Skoog är ett av hemmahoppen under lördagen.
Sofie Skoog är ett av hemmahoppen under lördagen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Rogemyr mot världsettan

På lördagens finalpass på 1 500 meter kommer Karlstadspubliken få stifta bekantskap med en av Sveriges just nu kanske hetaste aktiva i form av VM-aktuella Kalle Berglund som nyligen slog Johnny Kroons 34 år gamla svenska rekord med 43 hundradelar.

På damernas 100 meter häck är Götatjejen Maja Rogemyr en guldkandidat där hon främst kommer ställas mot Sverigeettan Tilde Johansson som även kommer tävla i längdhopp. Rogemyr som tvingades tacka nej till lag-EM i Polen på grund av känningar ska nu vara hel och frisk.

– Vad jag förstod det som så var det en försiktighetsåtgärd. Hon är igång och kör för fullt så jag håller tummarna, hon har alla möjligheter att ta medalj och kanske till och med kämpa om den ädlaste valören.

Fler heta dueller

I damernas längdfinal är Tilde Johansson storfavorit och dessutom just nu juniorvärldsetta i grenen. Johansson slog banrekordet på Tingvalla under sommarens GP-gala med sina 6.73 meter. Men där bakom vill hemmahopparna Erica Jarder och Kaiza Karlén utmana.

– Det blir superkul att få se Tilde igen. Erica och Kaiza utmanar om medaljerna och båda är i bra form så det kommer bli en spännande tävling. Det är öppet och tufft i den grenen, Sverige är näst bäst i världen när det kommer till toppbredden, bara USA har fler hoppare över 6.45 meter.

I damernas höjdhopp kommer Sofie Skoog att få det tufft med att förlänga sin vinstrad med tre raka SM-guld. Främsta motståndet står världstrean Erika Kinsey för som hoppat 1.97 i år.

– Hon är riktig bra och har legat stabilt med höjder runt 1.94. I de bästa av världar kan även Evelina Erlandsson vara med och konkurrera. Daniel Ståhl blir också en av höjdpunkterna under lördagens finalpass.

Michel Tornéus gör sin sista SM-tävling på Tingvalla IP.
Michel Tornéus gör sin sista SM-tävling på Tingvalla IP. Foto: Christine Olsson/TT

Klarade VM-kvalgränsen

Götalöparen Minna Svärd är just nu Sverigetvåa bakom Hanna Palmqvist på 400 meter häck. Svärd tog sig till semifinal på U23-EM och vässar nu formen inför hemmamästerskapet med 58.13 sekunder som personligt rekord.

– Hon har alla chanser att ta en medalj, säger Engberg.

På 800 meter är Andreas Kramer den stora favoriten på herrsidan. Desto jämnare är det bland damerna där Hanna Hermansson, Lovisa Lindh och Yolanda Ngarambe jagar snabba tider.

Den sistnämnda sprang in som sexa genom tiderna på 1 500 meter vid en tävling i USA tidigare i vintras och så sent som i torsdag klarade hon VM-kvalgränsen.

– Vi kommer få se henne antingen på 800, 1 500 eller 3 000 meter. Det blir spännande sett ur ett VM-perspektiv. Dessutom har vi Fanny Roos i kula som just nu tillhör världseliten med sina 18.88 meter.

Tornéus sista tävling

Som grädde på moset får längdhopparen Michel Tornéus sluta cirkel med att göra sin sista tävling på svensk mark på Tingvalla IP. Arenan där han SM-debuterade 2004. Tävlingen kan bli den sista i karriären beroende på om han klarar VM-kvalgränsen eller inte. IF Göta kommer att avtacka den svenska stjärnan.

Noterbart är att Armand Duplantis ännu inte lämnat besked inför SM.

Artikeltaggar

Andreas KramerAngelica BengtssonArmand DuplantisCaroline NäslundClaudia PaytonDaniel StåhlErica JarderErika KinseyFanny RoosFriidrottHenrik LarssonIF GötaIrene EkelundJohan EngbergKarlstadLovisa LindhMaja RogemyrMichel TornéusMinna SvärdSofie SkoogTingvalla idrottsplats

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.