Hoppa till huvudinnehållet

Kajpromenad för 32 miljoner

Publicerad:
Torbjörn Karlsson, kommunens projektledare, Frida Pettersson (C), kommunalråd, och Erik Nilsson (KD), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, invigde på fredagen kajpromenaden längs Tullholmsviken.
Torbjörn Karlsson, kommunens projektledare, Frida Pettersson (C), kommunalråd, och Erik Nilsson (KD), kommunalråd och ordförande i stadsbyggnadsnämnden, invigde på fredagen kajpromenaden längs Tullholmsviken. Foto: Håkan Strandman

Nu är det fritt fram att spatsera längs kajpromenaden vid Tullholmsviken.

Det 300 meter långa promenadstråket, som har kostat 32 miljoner kronor, invigdes på fredagen.

– Det här är alla Karlstadsbors kajpromenad, säger kommunalrådet Frida Pettersson (C).

I maj invigde Karlstads kommun den andra etappen av Älvpromenaden längs Museigatan. På fredagen öppnades ett nytt vattennära promenadstråk som löper parallellt med Packhusgatan.

Frida Pettersson lyfter fram den stadsomvandling som skett i området.

– Tidigare körde man bara förbi här. Det fanns mest lager- och industrilokaler. Nu verkar och bor människor här dygnet runt. Det finns kontor, restauranger och bostäder. Vi vill att alla ska kunna ta del av den citynära och natursköna miljön, säger hon.

Kommunalrådskollegan Erik Nilsson (KD) fyller i:

– Jag brukade cykla på den cykelväg som fanns här. Det kändes som det var motvind hela tiden och bara vass och sly längs vattnet. Det är kul att stå här och se den enorma stadsomvandling som skett, berättar Nilsson.

Kommunalråden Frida Pettersson (C), och Erik Nilsson (KD) testade den nya kajpromenaden.
Kommunalråden Frida Pettersson (C), och Erik Nilsson (KD) testade den nya kajpromenaden. Foto: Håkan Strandman

Närboende, förvaltningspersonal, personer som jobbar i området och allmänhet – sammanlagt ett knappt hundratal – bevittnade invigningen.

Kajpromenaden, som den ser ut i dag, har kostat 32 miljoner kronor. Mer ska till, bland annat en pir ut i vattnet och båtbryggor.

– Det är väldigt stor investering, kommenterar Nilsson prislappen och fortsätter:

– Jag är nöjd med utvecklingen i området. Man kan inte bara se till kajpromenaden utan man måste se till helheten. Det är en helt ny stadsdel i Karlstad som växer fram. Det tar tid.

Han betonar att det är exploateringen av mark i området som gett kommunen pengar att förverkliga kajpromenaden Skanska har byggt bostäder - och kommer att bygga fler bostäder - längs Packhusgatan där även MSB-huset tonar upp sig efter vattenlinjen.

MSB-huset ska få ett grannhus. Göteborgsföretaget FB Bostad vann för några år sedan en markanvisningstävling. I avtalet ingick att företaget först måste bygga bostäder i Molkom. Kommunen väntar på den bygglovsansökan.

Torbjörn Karlsson, projektledare för kajpromenaden, berättar att kommunen tills vidare avvaktar med att färdigställa den gågata som ska till i luckan mellan huskropparna och över Packhusgatan.

– Det bästa vore om den sista byggnaden kom på plats först, säger han.

Även piren i vattnet och båtbryggorna är satta på halt. Kommunen behöver muddra i viken för att de ska bli verklighet. Där pågår det diskussioner med länsstyrelsen.

– Vi har diskuterat i två år. Det är komplicerade miljöfrågor som måste redas ut om man ska röra om under vattenytan, säger Erik Nilsson.

Ärendet ligger hos mark- och miljödomstolen.

Kajpromenaden mäter 300 meter.
Kajpromenaden mäter 300 meter. Foto: Håkan Strandman

Tidigare har kommunen planerat för runt 150 båtplatser som ska fördelas genom den kommunala båtkön. Ambitionen är fortfarande att landa däromkring även om antalet kan justeras påtalar Torbjörn Karlsson.

– I den bästa av världar kan vi börja bygga 2020, om vi har alla tillstånd som krävs, säger han.

I så fall skulle piren och bryggorna komma på plats under 2021. Någon båtramp är inte aktuell. För parkering hänvisas båtägarna till det parkeringshus som byggs vid Hammaröleden.

Artikeltaggar

KajpromenadenKarlstadNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.