Ännu en högersväng för L

Ledare
PUBLICERAD:
Partiledare Nyamko Sabuni presenterar Mats Persson som ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna vid en pressträff i riksdagens presscenter.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Mats Persson protesterade högljutt mot januariavtalet. Han föredrog Ulf Kristersson framför Stefan Löfven. Han hoppade av som ekonomisk-politisk talesperson när avtalet var i hamn. Nu gör han plötsligt comeback och ser till att Liberalerna svänger ännu mer åt höger.

Två tredjedelar av Liberalernas partiråd ställde sig bakom Jan Björklund och överenskommelsen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet i januari. Nu har förlorarna tagit över partiet och socialliberalerna trängs allt mer åt sidan.

Nyamko Sabuni vann den hårda partiledarstriden. Socialliberale Erik Ullenhag drog tillbaka sin kandidatur i sista stund och återvände till diplomatin i Mellanöstern. Den andre motståndaren Johan Pehrson utsågs av Sabuni till gruppledare i riksdagen.

Juno Blom, en annan hård kritiker av januariavtalet, valdes till partisekreterare och nu har Mats Persson övertalats att återvända på en toppost. Partiets fyra främsta företrädare var alla emot januariavtalet.

Nu intygar både Nyamko Sabuni och Mats Persson att de inte ska riva upp avtalet. Ja, förhoppningsvis inser de att den som orsakar en regeringskris nu kommer att straffas av väljarna. Några sådana chansningar har Liberalerna inte råd med.

Det lilla partiet fick orimligt mycket liberal politik med i uppgörelsen. Men något lyft i opinionen har inte L fått. Sabuni blev inte den omedelbara frälsare som de hoppades på och kräftgången fortsätter. Med Persson, Blom och Pehrson vid hennes sida är lyftet ännu mer avlägset.

Förhandlingarna om nästa års budget pågår för fullt. Liberalerna har redan fått god utdelning. Värnskatten avskaffas och det minskar reformutrymmet med sex miljarder kronor.

Mats Persson går in med krav på ännu mer pengar till rättsväsendet. Men alla andra partier på högerkanten ropar också efter fler poliser och hårdare tag, så varför det skulle bli en vinnande fråga för L? Batongliberaler får hård konkurrens från M, KD och SD.

Det är ändå en tydlig markering att med Mats Persson som finansministerkandidat tar partiet ännu en högergir. Persson förklarade i efterhand att det dåliga valresultatet berodde på samarbetet vänsterut.

Han har tidigare sagt nej till en höjning av avgifterna i det underfinansierade pensionssystemet, något som alla pensionärsorganisationer kräver. Partiet vill också garantera försvaret dubblade anslag, oavsett hur konjunkturen och ekonomin ser ut i framtiden.

De talar inte gärna om att utjämna de växande ekonomiska klyftorna genom ett stor skattereform, trots att det finns med som en punkt i 73-punktsprogrammet. Det går i stället åt fel håll, efter ännu ett jobbskatteavdrag i årets budget och den avskaffade värnskatten i 2020 års budget. Det är svårt att se hur de fyra partierna som ska kunna enas om ett skattesystem som ökar jämlikheten.

I analysen efter det misslyckade valet i höstas kom Liberalerna fram till att de var otydliga och att de i god tid inför nästa val ska ha ett tydligt budskap i regeringsfrågan. Både Sabuni och Persson vill satsa på ett borgerligt samarbete, avtalet med de rödgröna partierna kanske bara blir en parentes.

Problemet är att Ebba Busch Thor och Ulf Kristerson öppnat dörren för SD. Sabuni får i så fall sällskap i högerburen av Jimmie Åkesson, som ser liberalismen som sin huvudfiende.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.