Vi är din medsyster

Debatt
PUBLICERAD:
Tjejjouren Miriam beskriver hur många unga sökte upp deras tält under Arvika Hamnfest för att prata och hänga med dem.
Foto: David Gustavsson

Arvika Hamnfest 2019 har kommit och gått, och efter en vecka av utvärdering och återhämtning vill vi berätta lite om vår upplevelse. Tjejjouren Miriam har varit med och trygghetsvandrat i tre år tidigare, och i år utökade vi vår närvaro med ett tält. Syftet var att ha en fysisk plats där (främst) unga tjejer kunde komma och prata, hänga, spela spel, lära sig mer om Miriam eller bara ta det lugnt en stund i en trygg miljö.

Innan festivalen skojades det (nog med ett litet stygn av äkta oro) en del mellan oss om vad vi skulle göra om ingen skulle vilja komma till vårt tält. Det visade sig att det hade vi inte behövt vara ängsliga för alls. Vilken uppslutning! Vi hade öppet under Hamnfestens alla tre dagar, klockan 17.00-02.00, och det var inte tomt i tältet en enda liten stund. Vår uppskattning är att det var cirka 250-300 besökare i tältet varje kväll.

Vi trygghetsvandrade precis som tidigare år, både på och utanför området, och fick där vara med om en hel del möten, både där vi tog kontakt med personer men också genom att vi blev uppsökta. Totalt under helgen uppskattar vi att vi hade stödsamtal med cirka 70 personer. Vad samtalen handlade om varierade mycket, det var allt från att prata om ensamhet, stötta vid panikattacker, hjälp att må bättre vid fylla, trösta personer som var ledsna och en hel del annat.

Årets Hamnfest har sagts vara den lugnaste någonsin, vilket vi tycker är helt fantastiskt såklart! Dock är det viktigt att komma ihåg att vi i tjejjouren gör ett arbete som många gånger inte når polis, ordningsvakter eller andra instanser. Vi finns inte för att ersätta dem, och de finns inte för att ersätta oss, utan vi finns som komplement till varandra, och att anmälda brott och omhändertagna personer minskat betyder inte att vi i tjejjouren behövs mindre. Vi tycker att vi har visat under helgen att vi jobbar väldigt bra tillsammans, och tack vare ett väldigt fint samarbete mellan oss, ordningsvakter och sjukvårdspersonal kunde vi vara med och hjälpa till även vid scen när personer behövde lyftas ur publiken och få stöttning.

Vi är en av få föreningar som jobbar för vår egen avveckling, för vi önskar såklart att vi inte behövde finnas alls, och vi önskar att det inte skulle krävas att ideella krafter är med och hjälper till att upprätthålla trygghet vid stora evenemang. Men vi är glada och stolta över att vi klarar av att bemöta det tryck som uppstod, och att vi kan ge stöd till de som är i behov av det. Vi vill också vara med och applådera Svenska Kyrkan, Socialtjänsten, Kvinnojouren Eva och ungdomsgårdens personal som var några av de andra som jobbade med skapa en fin stämning och ett tryggt rum.

Vi vill ge ett stort tack till våra sponsorer, samarbetspartners och påhejare, den kärlek vi känner från er betyder otroligt mycket. Tack till arrangörerna för en bra Hamnfest, och ett bra samarbete. Det allra största tacket går dock till våra stödsökande, alla ni som pratat med oss under helgen och ni som hängt i vårt tält. Tack för att ni litar på oss, för att ni ber om råd, tips och stöd, för att ni är så peppiga och härliga - det är trots allt för er vi gör det här! Vi vill gärna ta tillfället i akt och påminna om att vi finns resten av året på vår Facebook, Instagram, mail och chatt. Vi är din medsyster, och vi är aldrig långt borta.

Ta hand om er, och om varandra!

Tjejjouren Miriam

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.