• idag
  8 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ansvarslöst agerat av Lööf

Ledare
PUBLICERAD:
Centerpartiets partiledare Annie Lööf har ett stort ansvar för haveriet på Arbetsförmedlingen.
Foto: Adam Ihse /TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson kommer att bli en utmärkt EU-kommissionär oavsett vilket portfölj hon får sig tilldelad. Hon har lång erfarenhet från en rad politikområden, hon har integritet och hon vet vad hon vill. Men det blir inte lätt för Stefan Löfven att hitta en ny arbetsmarknadsminister av samma kaliber.

Politiker från nästan alla läger hyllade nomineringen av Ylva Johansson. Det var bara gnällspiken Ulf Kristersson (M) som ifrågasatte om hon är rätt person att företräda Sverige i den nya EU-kommissionen.

Luckan som uppstår i regeringen blir dock svår att fylla. Särskilt som Ylva Johanson har basat över ett arbetsmarknadsdepartement med stora problem. De sammanfattas bra av Maria Mattsson Mähl, ledamot av Svenskt näringslivs styrelse och ägare till företaget Alpha CE, som säljer arbetsmarknadsutbildningar.

– Vi lever med en M-KD-budget, har en S-MP-regering samtidigt som arbetsmarknadspolitiken styrs av Centern och Liberalerna. Arbetsförmedlingens generaldirektör ska avgå, arbetsmarknadsministern ska sluta och nu kliver vi in i en lågkonjunktur. Jag tror alla förstår att det är problematiskt, säger Maria Mattsson Mähl till DN.

Att säga att det är problematiskt är en underdrift. Heike Erkers, ordförande i Akademikerförbundet SRR, varnar för att det blir ett svart år. Orsaken: den servettskiss till M-KD-budget som drastiskt skar ner anslagen till Arbetsförmedlingen och den skyndsamma privatisering som främst Annie Lööf och Centerpartiet drev igenom i januariavtalet.

I årets budget skars anslaget ner med 3,6 miljarder kronor. 130 lokalkontor har lagts ner och 3 000 anställda har lämnat myndigheten. 1 400 lämnade frivilligt för andra jobb, 1 600 har sagts upp. Kompetenstappet är stort och de som är kvar kämpar för att hålla andan uppe.

Mitt i nedskärningarna sker en stor omorganisation. Den liberala idén att privat alltid är bättre än offentligt ska nu genomföras i full skala inom arbetsmarknadspolitiken, trots att tidigare försök har misslyckats kapitalt.

Slakten på Arbetsförmedlingen har medfört att arbetsmarknadsinsatserna har minskat med drygt 30 procent jämfört med i fjol, skriver DN. Extratjänsterna, särskilt inriktade på långtidsarbetslösa och nyanlända, har till exempel minskat från 18 000 till 7 500 deltagare.

Aldrig någonsin i modern tid har antalet deltagare i arbetsmarknadsutbildning varit så få som nu. Trots 344 000 arbetslösa och ett skriande behov av kompetens både hos företag och offentlig sektor.

De privata aktörer som ska ta över har fått se sina beställningar minska med 40 procent. Det finns inga pengar att köpa tjänsterna för. Och vilka privata företag är beredda att hjälpa arbetslösa i glesbygdskommuner eller de 120 000 arbetslösa som bara har grundskoleutbildning?

Risken är att det blir som med andra borgerliga ”reformer” av posten, apoteken, bilprovningen och vårdcentralerna. Det blir sämre service i de glest befolkade delarna av landet och för dem som behöver mest stöd.

Annie Lööf hade chansen att stoppa det moderata-kristdemokratiska dråpslaget genom att rösta för övergångsregeringens budget i december. Hon tog inte den möjligheten.

I stället tvingade hon in kravet på privatisering i januariavtalet, trots att hon rimligen borde ha förstått att Arbetsförmedlingen inte skulle klara uppdraget att snabbt ställa om. Tajmingen var urusel.

Det var fel åtgärder i fel tid. Det var oansvarigt och skulden för misslyckandet faller tungt på Annie Lööf.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.