• idag
  26 maj
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hallbristen måste tas på allvar

Debatt
PUBLICERAD:
Ju fler som idrottar desto bättre för folkhälsan, skriver Märit Bergendahl, ordförande för Svenska innebandyförbundet. Men för att det ska fungera behövs väl underhållna hallar där alla får plats.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Från stora delar av Idrottssverige kommer rapporter om att det finns för dåliga förutsättningar för motion och idrott i de kommunala anläggningarna – allt från att det finns för få idrottshallar och bollplaner till att badhusen behöver renoveras. Värmlands kommuner behöver ta hallbristen på större allvar, skriver Märit Bergendahl på Svenska Innebandyförbundet.

Svenska Innebandyförbundet har genomfört en enkät om tillgången på idrottshallar som riktades till de tre högsta företrädarna i länets kommuner – kommunstyrelsens ordförande, oppositionsrådet och kommundirektören. I Värmland svarade företrädare från 14 av 16 kommuner. I åtta av kommunerna fanns det företrädare som uppgav att det finns ingen eller nästan ingen brist på idrottshallar. Samtidigt svarar länets innebandyförbund att det råder brist på idrottshallar i Värmland.

Vi i idrottsrörelsen ser varje dag vilket hinder både bristen på hallar och det i många fall eftersatta underhållet innebär för både barn och vuxna i Värmland som vill motionera. Folkhälsomyndigheten har satt upp ett mål om att varje barn bör ha minst 60 minuters fysisk aktivitet varje dag. Men bara var tredje barn rör på sig en timme om dagen. Bland pojkar är det 44 procent som når målet, medan det bland flickorna bara är 22 procent. Dessutom är 51 procent av befolkningen 16–84 år överviktiga eller feta enligt Folkhälsomyndigheten.

Jag representerar svensk innebandy och vi erbjuder en enkel och rolig sport som alla kan utöva. Men det är vi inte ensamma om – hela idrottsrörelsen har det gemensamt att vi vill att fler ska uppleva idrottens kraft och rörelseglädje. Ju fler som idrottar, desto bättre för folkhälsan och den sociala gemenskapen.

Jag vill uppmana Värmlands kommunpolitiker och tjänstemän att prata ännu mer med oss i idrottsrörelsen. Besök de slitna anläggningarna som behöver renoveras eller ersättas. Prata med föräldrarna som måste gå upp i ottan för att enda träningstiden för barnen var klockan 7 en helgdag. Se konsekvenserna av att varken vuxna eller barn får rätt förutsättningar för motion.

När ni gjort det behöver ni fatta tydliga beslut om att renovera och att bygga nytt. Idrottsrörelsen bidrar till glädje, gemenskap och folkhälsa – Värmlands kommuner behöver ge oss förutsättningar att göra det!

Märit Bergendahl, ordförande för Svenska innebandyförbundet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.