Inte ens presidenten står över lagen

Debatt
PUBLICERAD:
Oddsen för att besegra Donald Trump i valet 2020 är bättre än på länge skriver Robert Björkenwall.
Foto: Carolyn Kaster

På Manhattan nära Central park pratar jag med Pete och hans kompis när de lagar en gasläcka. Han tjänar 41 dollar i timmen (cirka 410 kronor i timmen), har 40 timmars arbetsvecka och med jourjobb ibland och då blir ersättningen 610 dollar i timmen (cirka 610 kronor i timmen), är som andra i samma jobb kollektivavtal med “fullt försäkringsskydd” och är, givetvis, fackligt organiserad. Så är det för oss som jobbar i New York city, säger Pete. Typiskt nog har The Museum of the City of New York på femte Avenyn just nu en alldeles utmärkt utställning om fackföreningsrörelsen, fint upplagt och väl värd ett besök.

I Stadsfullmäktige i New York är 47 av 50 förtroendevalda demokrater så Big apple är nästan så fjärran från Trumpland som man kan komma i USA. Samma sak gäller för övrigt USA:s folkrikaste delstat Kalifornien. Det är däremot hemmaplan för Joe Biden, Bernie Sanders, Elisabeth Warren och andra demokrater som nu slåss om att bli demokraternas utmanare i nästa års presidentval mot republikanernas Donald Trump. Har de, oavsett vem, då någon chans mot Trump? Kan de vinna i viktiga delstater som rostbältets Pennsylvania, Wisconisin, Michigan och soliga vågmästardelstaten Florida (där tidigare fångar får rösta för första gången i valet 2020)?

Styrkan i den amerikanska ekonomin – med sjunkande arbetslöshet, jobbtillväxt och löner som äntligen börjar stiga etcetera, borde väl inte tala för att sittande president kan besegras!? En faktor, bland flera, som talar för att det ändå är möjligt är att Trumps “gudfaderliv” kan bädda för demokraterna, säger även annars så Trumpvänliga Fox News. Ingen, inte ens presidenten står över lagen. Den mera balanserade CNN är inne på samma linje. De menar att detta att presidenten medveten systematiskt mobbar alla som är emot honom är en nackdel för många väljare. Hans extremt polariserande budskap – också utrikespolitiskt via sina “torpeder” urikesminister Pompeo och högaktige John Bolton är ett riskabelt vågspel som Trump till slut kan få betala för i kommande val.

Också bland många republikaner finns ökad kritik mot Trumps “gudfaderupphöjdhet” (läs Trump tror sig stå över lagen). Robert Muellers omfattande utredning om Trump och hans kampanjteams smutsiga metoder kommer att bli ett vasst vapen för den demokrat, just nu mest sannolikt före detta vice president Joe Biden, som till slut blir demokraternas presidentkandidat. Och i deras kampanj om att ena, inte dela, USA och att vilja ha ett skandalfritt Vita huset. Detta borde, menar Fox News liksom CNN med flera, kan räcka för att tillräckligt många “Trumpdemokrater” i Pennsylvania, Florida med flera överger Trump och i stället nu röstar på demokraterna i presentvalet 2020.

Här finns, oavsett oenighet i sakfrågor som sjukförsäkring för alla, högre minimilöner och högre skatter för de rika etcetera, mellan olika demokratiska kandidater god chans att samla breda grupper av unga, pensionärer, medelklassen, moderata och mera progressiva liberaler som lyfter en demokrat (Joe Biden?) in i Vita huset nästa år. Något som även framgick när Biden nyligen framträdde i stålindustrin Pittsburgh i Pennsylvania.

Även ekonomipristagaren, professor Paul Krugman har, med reservationer, i krönikor i NY Times utvecklat sin syn på varför demokraterna nu har en större chans än på länge att vinna tillbaka Vita huset från den slirige och ständigt fake news-twittrande Trump. Förutsatt att de rätt sköter sina kort och har en tydligt reformagenda i valet. Oddsen för det är nu bättre än på mycket länge.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare med erfarenhet från riksdag och regeringskansli, följer amerikansk politik sedan många år.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.